APARIȚII MEDIA

Europe’s Recurring Shame” – Investigație AL JAZEERA
Al Jazeera, 04.12.2019

n urma cu 5 ani, jurnalista Sarah Spiller a venit în România pentru a investiga abuzurile și neglijența manifestate împotriva persoanelor cu dizabilități instituționalizate în România. A descoperit atunci în centrele pe care le-a vizitat, unele finanțate chiar din fonduri europene, oameni legați de paturi, abuzați (de angajații centrelor sau de alți beneficiari), sedați. Jurnaliştii Al Jazeera au primit atunci promisiunea ministrului, care s-a declarat absolut revoltat, că va face tot ce îi stă legal în puteri să oprească fenomenul.

La 5 ani distanță, Sarah a revenit în România. Colega noastră, Georgiana Pascu, manager de program în cadrul Centrului de Resurse Juridice, a însoțit-o în vizită la câteva centre. Ce s-a schimbat în toți acești ani, ani în care au curs sute de rapoarte și sesizări, dacă le numărăm doar pe cele fundamentate de CRJ?

__________________________________________________

„România, te iubesc” – Tratament fără scăpare
Digi24, 10.11.2019

România își condamnă pacienții cu boli psihice la o viață de chin, închiși în secții insalubre, la margine de oraș sau în satele României, în conace boierești la un pas de prăbușire. În tot acest haos există o instituție a statului care ar trebui să pună lucrurile în ordine. Să facă vizite neanunțate, să întocmească rapoarte, să depună plângeri când este cazul. Se numește Consiliul de Monitorizare a Convenției ONU și are fix aceste atribuții: de a fi vocile acestor oameni închiși din instituții.

Pe site-ul instituției nu există încărcate eventuale vizite făcute în secții de psihatrie, deși unii directori spun că au fost vizitați de monitori. Nu e public ce au descoperit și nici ce sesizări au făcut. Georgiana Pascu, reprezentanta a Centrului de Resurse Juridice (CRJ) atrăgea atenția asupra lipsei de activitate din consiliu. Ea a fost cea care a descoperit în curtea Spitalului Municipal Baia Mare tineri ținuți în cuști. La propriu.

__________________________________________________

Pacienții internați la Psihiatrie în Târgoviște dorm pe burete. Managerul spitalului: Nu pot să vorbesc cu fiecare pacient
Digi24, 30.09.2019

Președintele Consiliului de Monitorizare împreună cu un inspector și alți 2 experți independenți intră pe poarta secției de Psihiatrie din Târgoviște. Am primit asigurări că la control putem participa și noi. Chiar înainte să intrăm în secție, apar primele indicii că vizita neanunțată a inspectorilor era deja cunoscută și așteptată de conducerea spitalului.

__________________________________________________

Încă o lecție de primitivism din asistența socială românească
Newsweek, 08.10.2019

„La CRRPH Sighetu Marmației (centrul din curtea Spitalului Municipal), la orele 13:30: opt persoane cu dizabilități psihosociale și intelectuale erau închise în cinci cuști; cuștile sunt de aproximativ 2,5 metri înălțime, cu ramă metalică și plexiglas; trei persoane erau legate cu cămăși și fâșii din cârpe. Canalizarea se deversa în spatele clădirii, pe sol – miros pestilențial de fecale, în curtea în care beneficiarii ar trebui să își petreacă timpul. Nu există personal specializat și singurii care ar fi putut desfășura activități cu cei 30 de beneficiari ai centrului erau o asistentă medicală și trei infirmieri“.

__________________________________________________

Bolnavi legaţi și ţinuţi în cuști la un Centru de Recuperare pentru Persoane cu Handicap din Sighetu Marmaţiei
Observator, 04.09.2019

Georgiana Pascu, manager program: Principalele nereguli sunt acestea: 30 de oameni privaţi de libertate într-o clădire insalubră. Opt persoane cu dizabilităţi erau închise în 5 cuşti. Am mai găsit persoane imobilizate, legate de pat în patru puncte legate cu cârpe, fâşii din cămăşi, iar pe hol era o tânără cu spectru autist care avea potenţial de auto-vătămare care era legată cu o cămaşă şi peste încă o legătură.

__________________________________________________

Crimele de la Săpoca, o tragedie anunțată.
Newsweek România, 30.08.2019

Tragedia de la Săpoca nu ar trebui să ne surprindă, explică Georgiana Pascu, manager de programe la CRJ, care face vizite de monitorizare în centre de mai bine de 15 ani.
„Îmi pare rău să spun, dar statul a fost criminalul, nu pacientul. Pacientul a ajuns acolo tocmai pentru că s-a sesizat că ar fi putut să aibă un comportament agresiv față de cei din jur. Și a fost adus pentru a fi apărat împotriva unor comportamente violente“, declară Georgiana Pascu.

__________________________________________________

Problemele de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, sesizate într-un raport al CRJ, în urmă cu doi ani
Hotnews, 19.08.2019

Experţii Centrului de Resurse Juridice au întocmit încă din 2017 un raport în urma unei monitorizări la Spitalul Săpoca – Ojasca, arătând problemele cu care se confruntă. Pacienții au susținut atunci că erau bătuți de supraveghetori și infirmieri „cu mătura, cu ce nimeresc”, împinși și legați de pat.

__________________________________________________

CRJ: Harta deceselor în spitalele de psihiatrie, centre de plasament și de protecție a persoanelor cu dizabilități
RFI, 19.08.2019

Peste 1.500 de persoane cu dizabilități psihosociale aflate în instituțiile publice de sănătate mintală și protecție a persoanelor cu dizabilități mor, anual, în România. Dintre acestea, aproximativ 500 au decedat în spitale și secții de psihiatrie în perioada cuprinsă între septembrie 2017 și septembrie 2018, potrivit Centrului de Resurse Juridice.

__________________________________________________

”România, știi bine”. Paula Herlo analizează cazul Săpoca și reacția statului român
PROTV, 29.08.2019

Oamenii cu dizabilități, copiii din centrele de plasament, bolnavii psihic – categorii vulnerabile de cetățeni – nu interesează autoritățile. Doar să iasă la număr suficiente posturi în plus la stat.

Există lege, există Consiliu de Monitorizare a ceea ce se petrece în instituții, există modele locale din România și din lumea largă. Oameni mor. Nimic nu contează.

__________________________________________________

PACIENT ÎN ROMÂNIA: Tragedia oamenilor singuri, bolnavi și ignorați de stat.
Digi24, 28.04.2019

18.000 de oameni trăiesc în aproape 400 de centre sociale răspândite prin ţară. Ar trebui să aibă parte de consiliere psihologică, specialişti care să îi ajute să experimenteze şi alte sentimente în afară de tristeţe, singurătate şi frustrare. Nu toţi au şansa aceasta. Statul oferă 2.883 de lei pe lună pentru îngrijirea lor, dar speranţă nici de doi bani.

__________________________________________________

Cum se face “lobotomizarea chimică” a copiilor din centrele de plasament
România, te iubesc!, 17.03.2019

Oficial, un copil din trei este sedat în centre. Neoficial, specialiştii care lucrează cu ei vorbesc de două treimi. Copii care iau cockteiluri cu patru, cinci sau chiar şase pastile psihotrope sau neuroleptice ca să fie cuminţiți. Să se liniştească. Să nu mai creeze probleme. Iar despre asta vorbeşte chiar angajata unui centru, care nu este de acord cu această practică.

__________________________________________________

Abuzurile care la sunt supuse persoanele cu dizabilități
Digi24, 18.02.2019

„În chestiunea abuzurilor fizice, când sunt legaţi, dezbrăcaţi, violaţi sau filmaţi în ipostaze total neadecvate în care li se încalcă dreptul la imagine, dreptate ş.a.m.d. Uitaţi-vă că nici măcar în situaţiile în care avem imagini explicite, filmate exact de cei care ar trebui să îi protejeze”, spune Georgiana Pascu, manager de proiect CRJ.

__________________________________________________

Acuzații grave: Copiii din centrele de plasament, „exterminați chimic”
Newsweek România, 22.03.2019

Datele puse la dispoziţie de ANPDCA, la cererea CRJ, ne indică un număr de aproximativ 6.000 de beneficiari ai sistemului de protecţie specială cărora le-au fost administrate neuroleptice, din totalul de 9.000 diagnosticaţi în anul 2018. De asemenea, aproape un sfert dintre ei au fost internaţi într-un spital de psihiatrie din România în acelaşi an.