Precizări privind întâlnirea cu Ministrul Sănătății, Doamna Sorina Pintea

Centrul de Resurse Juridice și Tonal, urmare a comunicatelor transmise Ministrului  Sănătății, au răspuns invitației acestuia pentru a participa la întâlnirea privind analiza principalelor probleme identificate de Ministrul Sănătății în domeniul psihiatriei. La întâlnire au participat Comisia de Psihiatrie a Ministerului Sănătății și Asociația Română de Psihiatrie si Psihoterapie. Comisia de Psihiatrie a prezentat diferite experiențe profesionale personale fără a prezenta însă un punct de vedere unitar al Comisiei, care să evidențieze nivelul de cunoaștere a problemelor îngrijirii psihiatrice în România, și fără a indica un document emis de Comisie în acest sens. Faptul că unii medici psihiatri au raportat punctual practici pozitive, evidențiază existența unor bune practici locale și nicidecum generalizate, și nici nu reprezintă rezultatul unor strategii in psihiatrie.

Urmare întâlnirii cu Ministrul Sănătăţii, aducem următoarele precizări:

  1. Ministrul Sănătății, pe baza recomandărilor specialiștilor, formulate anterior întânirii, a arătat că este necesară modificarea legii sănătății mintale în materia internării nevoluntare. Comisia de Psihiatrie şi specialiştii prezenţi nu au comunicat anterior cu ministrul pe această temă. CRJ și Tonal au sesizat Ministrului Sănătății că este în întârziere cu mai bine de trei ani în adoptarea ordinului de ministru care să cuprindă lista spitalelor de psihiatrie care pot efectua internări nevoluntare, a registrului unic de evidență centralizată a cazurilor de internare nevoluntară și a documentației medico-juridice care susține legalitatea internării nevoluntare (obligaţie legală prevăzută la art. 16, Ordinul MS nr. 488 din 2016). În lipsa acestora, nu există o analiză a problemelor internării nevoluntare şi o semnalare a acestora Ministrului Justiţiei. Ministrul sănătății avea obligaţia să adopte acest ordin încă din anul 2016.
  • Ministrul Sănătății a observat că ministerul pe care îl conduce nu deţine o strategie în domeniul sănătății mintale și nici un buget pentru realizarea acesteia. Astfel, Ministrul Sănătății a propus formarea unui grup de lucru care să elaboreze această Strategie astfel încât să fie şi finanţată. Medicii prezenți la discuție nu au avut nimic de obiectat. CRJ și Tonal au transmis Ministrului Sănătăţii că există o strategie în vigoare încă din anul 2006! Astfel, CRJ şi Tonal au solicitat adoptarea în regim de urgență a bugetului aferent Ordinului MS privind Planul național de acțiune pentru implementarea strategiei în domeniul sănătăţii mintale şide a cărui existenţă specialiştii ministerului nu aveau cunoştinţă.
  • Ministrul Sănătății și Comisia de Psihiatrie au subliniat utilitatea vizitelor de monitorizare inopinate ale organizațiilor neguvernamentale. Deoarece ordinul ministrului sănătăţii nr. 488 din 2016, nu respectă art. 47 al Legii sănătății mintale, CRJ și Tonal au solicitat Ministrului să modifice articolul 18 al acestuia și să se asigure că ONG-urile au acces nerestricționat în instituțiile în care se pot afla persoane cu dizabilități psihice sau intelectuale.
  • Așa cum am precizat atât pe parcursul discuțiilor, cât și în documentul depus la Ministerul Sănătății, accesul ONG-urilor în orice instituție în care trăiesc persoane cu dizabilități psihice sau intelectuale, reprezintă un instrument obligatoriu pentru colectarea de informații reale despre funcționarea sistemului de asistență psihiatrică. Acesta decurge din obligaţiile asumate de România prin tratatele internaţionale la care este parte şi Ministrul Sănătăţii este obligat să o respecte.

Apreciem că Ministrul Sănătăţii, Doamna Sorina Pintea, ar avea nevoie de minim o zi pentru modificarea articolului 18 al Ordinului ministrului sănătății nr. 488/2016 şi maxim o lună pentru adoptarea bugetului la implementarea Ordinului nr. 426/2006 privitor la Planul naţional în sănătatea mintală. 

Dacă Ministrul Sănătăţii nu va da curs solicitării, CRJ şi Tonal vor reclama Ministerul Sănătăţii la Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei pentru ca acesta la rândul său să sesizeze Curtea Europeană a Drepturilor Omului privind neexecutarea de către Guvernul României a hotărârii „CRJ în numele lui V. Câmpeanu împotriva României”. CRJ şi Tonal vor sesiza şi Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului al ONU pentru a declanşa procedura specială împotriva României.

Pentru mai multe informaţii:

Georgiana Pascu, Manager de Program, Centrul de Resurse Juridice, Tel. 0729881159, gpascu@crj.ro

Asociația Tonal, Mugur Frățilă, psiholog, președinte consiliu director Tel. 0744248489, office@tonal.ro