Raport monitorizare Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilităţi Recaş, Timiş

06.11.2014

Raport monitorizare Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilităţi Recaş, Timiş

12.12.2014

Informare monitorizare DGASPC Timiș

06.02.2015

Raspuns DGASPC Timiș

 


Informaţii generale:

Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilităţi se află în localitatea Recaş, jud. Timiş şi face parte dintr-un complex mai mare, construit între anii 1993-1997 de către o fundaţie denumită „Les Enfants de Recaş”. În aceeaşi curte funcţionează Centrul de Plasament împreună cu Şcoala Specială.
Centrul are o capacitate totală de 80 de locuri, acestea fiind ocupate de 76 de copii şi tineri aflaţi în evidenţa Centrului la momentul vizitei.

Cele mai importante observaţii din vizita de monitorizare CRJ:

  •  Unii copii s-au plâns de rele tratamente

Copiii şi tinerii şi-au exprimat opinii diferite în funcţie de fiecare angajat al centrului. Faţă de unii educatori au manifestat verbal şi fizic o preţuire, o apropriere şi un respect. De asemenea, unii dintre angajaţi şi-au exprimat grija, îngrijorarea şi devotamentul pentru beneficiari. Faţă de alţi angajaţi copiii şi-au exprimat revolta şi îndignarea precizând prin exemple şi detalii comportamentul dur, vulgar şi chiar violent. Inclusiv în ziua vizitei de monitorizare un copil a fost agresat fizic de către un angajat, copilul prezentând râni în zona capului şi gâtului. Informaţia a fost primită din partea mai multor tineri care au subliniat agresivitatea permanentă a aceluiaşi educator şi relele tratamente la care sunt supuşi.

  •  Centrul se confruntă cu lipsa medicamentelor
Asistentul medical a raportat că în unele situaţii se confruntă cu un deficit de medicamente, alteori fiind nevoit să solicite de la diverse cabinete medicale medicaţie. Unul dintre angajaţi ne-a exprimat şi chiar ne-a arătat că în caz de urgenţe (răceli, febră, dureri de cap şi abdominale) aduce şi oferă medicamente din sursele persoanle. În cazuri de urgenţe beneficiarii pot accesa serviciul de urgenţă din localitate.
  • Lipsesc serviciile şi activităţile de consiliere psihologică, deşi multe persoane au diagnostic psihiatric
Reprezentanţii centrului ne-au oferit informaţii contradictorii, răspunzând că psihologi de la DGASPC Timişoara sosesc la centru „fie la cerere”, fie „în fiecare zi de marţi de la 9 la 14”. Centrul în să nu deţine un cabinet psihologic dotat cu materiale specifice de specialitate, un spaţiu special amenajat unde să beneficieze de servicii de consiliere individuală şi de grup, de activităţi de socializare, interaciune şi de dezvoltare personală.