Scrisoare către Klaus Iohannis: când se va aproba Strategia Națională a Dizabilității?

Către:          dl. Klaus Iohannis, Președintele României
spre știință: dnei. Loreta Păun, consilier prezidențial
dnei. Cătălina Galer, consilier prezidențial
dlui. Gabriel Pișcociu, consilier prezidențial
dlui. Nicolae Ciucă, Prim-ministru
dlui. Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției

39/21.03.2022, București


Când va aproba Guvernul României
Strategia Națională a Dizabilității 2021-2027?

Stimate domnule președinte,

În noiembrie 2020 a fost publicată, pentru consultare preliminară, prima formă a Strategiei naţionale privind drepturile persoanelor cu dizabilități 2021-2027 și a Planului operațional privind implementarea strategiei naţionale privind drepturile persoanelor cu dizabilități 2021-2027. Publicarea acestor documente marca, la acel moment, finalizarea unui proiect co-finanțat din surse europene care avea ca obiectiv general acela de a face funcțional „mecanismul de coordonare a implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități”. Elaborarea Strategiei naționale a dizabilității 2021-2027 și dezvoltarea unui mecanism funcțional de monitorizare a implementării Strategiei 2021-2027 prin obținerea de dovezi privind modul în care drepturile persoanelor cu dizabilități sunt respectate – se numărau printre rezultatele declarate ale acestui proiect finanțat de Uniunea Europeană.

Ulterior, Strategia și Planul Operațional, alături de Hotărârea de Guvern prin care urmau să fie aprobate, au fost publicate în transparență decizională în perioada 31.03.2021 – 09.04.2021 pe site-ul Ministerului Muncii.

De aproape un an de zile Guvernul nu a mai comunicat nimic legat de acest document fundamental, strategic, pentru domeniul dizabilității! 

Stimați domni, traversăm o perioadă extrem de tensionată pentru toate categoriile sociale. Este însă de menționat că în contextul actual, persoanele cu dizabilități manifestă un grad de vulnerabilitate mult mai mare (fapt enunțat inclusiv în Strategia încă neaprobată) iar Statul Român are responsabilitate de a nu discrimina acest numeros grup vulnerabil prin măsurile pe care le ia pentru siguranța populației. Cu toate acestea, Guvernul României se rezumă la a „bifa” elaborarea Strategiei în raport cu instituțiile finanțatoare, dar nu face și pașii necesari adoptării, bugetării și aplicării ei.

Centrul de Resurse Juridice a sesizat  în nenumărate ocazii Guvernul României asupra acestor tergiversări, a solicitat răspunsuri, a scris și depus petiții. Am atras atenția, inclusiv în contextul situației de la granițe, că Strategia conține o serie de răspunsuri și măsuri urgent de implementat, ca reacție la situația cu grad de risc ridicat a persoanelor cu dizabilități – din nou, încă o petiție (semnată deja de 1200 de persoane) rămasă fără răspuns din partea Guvernului, care preferă în schimb să se derobeze de răspundere și să solicite răspuns autorităților din subordine.

Domnule Președinte Iohannis, România nu mai are, de mai bine de un an, o strategie națională pentru domeniul dizabilității, iar Guvernul României tergiversează procesul de aprobare și ignoră complet nevoile specifice acestei categorii.

Azi, 21 martie, marcăm Ziua Internațională a Sindromului Down, o zi dedicată la nivel mondial temei incluziunii. Incluziunea persoanelor cu dizabilități, în general, trebuie să călăuzească zi de zi acțiunile oricărui stat preocupat de soarta cetățenilor săi care au o dizabilitate. România, însă, marchează încă un an de dezinteres la adresa celor aproape 900.000 de persoane care așteaptă din partea Guvernului să aprobe Strategia Dizabilității .

Apelăm astăzi, domnule președinte Iohannis, la dvs. și vă solicităm, în calitate de garant și mediator, să cereți membrilor Guvernului urgentarea implementării măsurilor care cad în responsabilitatea sa în relație cu persoanele cu dizabilități din România – în primul rând, aprobarea și bugetarea corespunzătoare a Strategiei Naționale a Dizabilității.

Pentru mai multe detalii:
Georgiana Pascu,
manager de program Pledoarie pentru Demnitate
Centrul de resurse Juridice, office@crj.ro, 0729/881.159.