Scrisoare către senatori: 854.965 de persoane vă cer sprijinul!

Stimată doamnă senator,
Stimate domnule senator,

854.965 de persoane cu dizabilități din România și familiile acestora contează pe votul dvs. pentru ca drepturile lor să nu mai fie încălcate cu complicitatea instituțiilor care trebuie să le apere! Aveți ocazia ca prin votul dvs. să dați voce intereselor legitime ale acestor persoane! 

După cum știți deja, cu siguranță, situația acestor oameni nu este deloc fericită și este pe cale să se înrăutățească… Vă scriem în numele a peste 160 de organizații care sunt preocupate de binele persoanelor cu dizabilități din România pentru a vă cere sprijinul.

Context: De soarta acestor oameni și de monitorizarea respectării drepturilor lor se ocupă (sau trebuie să se ocupe!) un organism independent, aflat în coordonarea Senatului, numit Consiliul de Monitorizare. Acesta a fost înființat în anul 2016 (prin stăruința și mobilizarea a mii de cetățeni și organizații), prin adoptarea Legii 8/2016, ca răspuns la cerințele pe care România trebuie să le respecte, ca stat semnatar al Convenției Națiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.

Deși acest organism trebuie, conform legii, să fie INDEPENDENT, în ultimii ani conducerea Consiliului de Monitorizare a fost acaparată de interese politice/de partid și, în fapt, el a fost redus la tăcere și dezlegat complet de scopul său legal și moral. Senatul a votat în 17 februarie 2021 demiterea preşedintelui Consiliului de monitorizare ca urmare a unui raport de activitate aferent anului 2019, dezastruos, marcat puternic de lipsa de experiență și de interes al președintelui său (raportul Senatului aici).

Stimate doamne, stimați domni, veți vota peste câteva zile o nouă conducere pentru Consiliul de Monitorizare! Veți avea de ales între doi candidați, între două scenarii diametral opuse pe care dorim să le evaluați cu gândul la binele sutelor de mii de oameni vulnerabili: 

  1. Un candidat politic, vechi membru de partid (care, deci, nu respectă criteriul independenței!), fără experiența cerută de lege, pe care presa îl notează cu un trecut marcat de acțiuni și declarații nefericite la adresa persoanelor cu dizabilități (Ce, vreti sa traiasca mai mult decat voi? Si asa au trait mai mult decat prevedeau statisticile!). În spatele acestui candidat s-au aliniat partide și interese. 
  2. O candidată independentă cu o experiență lungă, reală în slujba oamenilor cu dizabilități, un om profesionist pe care îl recomandă faptele. În susținerea doamnei NICOLETA PREDESCU ne-am strâns mai bine de 160 de organizații preocupate de binele acestor oameni, alături de cei cărora le-a schimbat viața, la propriu.

Mai sunt doar câteva zile până la votul care va desemna noua conducere a Consiliului de Monitorizare. Tot ce vă solicităm este să alegeți informat, responsabil și cu gândul la cei pentru care Consiliu de Monitorizare trebuie să lucreze! 

Contăm pe votul dumneavoastră!

FONSS – Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale
DIZABNET – Federația prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilități
CRJ – Centrul de Resurse juridice
Asociația TONAL
Ceva de Spus – organizație a autoreprezentanților
__________
PS: Susținerii noastre se alătură și alte organizații, care au avut chiar proprii candidați în procesul de alegere a unui nou președinte pentru Consiliu. Așadar, un întreg sector își dorește un om integru, independent politic la conducerea Consiliului de Monitorizare: http://bit.ly/CNDR_CM 

Pentru mai multe detalii:
Georgiana Pascu, manager program, CRJ, 0729881159
Mihaela Munteanu, director advocacy FONSS, 0740 513 864

_______________________________________

Mai multe informații:
  • Scrisoarea adresată senatorilor români de către Comisarului European pentru Drepturile Omului, cu privire la alegerea unei noi conducerii pentru Consiliul de Monitorizare: https://bit.ly/3gGlHV1
  • Scrisoare adresată senatorilor români de către Social Firms Europe CEFEC – organizația europeană care de peste 30 de ani militează pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități: https://bit.ly/3dM1s6q 
  • Scrisoare a organizațiilor prin care ceream demiterea fostei conduceri: https://bit.ly/3lOw3Cq
  • Solicitarea organizațiilor și federațiilor prin care am atras atenția asupra neeligibilității unor candidați la conducerea Consiliului: https://bit.ly/3gqHWOj 
  • Avizul Comisiei pentru Drepturile Omului cu privire la Raportul de activitate al fostei conduceri, oglinda unei conduceri politice, neprofesioniste: https://bit.ly/2OIDKxL 
  • Ultimele date privind persoanele cu dizabilități din România: https://bit.ly/3tDiadu