Seminar national antidiscriminare

Seminar national antidiscriminare: ONG-urile au capacitate mica de a influenta politicile in vederea combaterii discriminarii

Experti din cadrul catorva autoritati cu competente in domeniul antidiscriminarii si reprezentanti ai ONG-urilor de profil au adus mai multe completari rapoartelor realizate de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) pe teme de nediscriminare, cu prilejul seminarului “Stabilirea unei retele de experti socio-economici in domeniul nediscriminarii”, organizat de catre CRJ in data de 24 septembrie, la Bucuresti.

Seminarul a reprezentat o activitate a proiectului cu acelasi nume implementat de catre ÖSB Consulting (Austria) şi Human European Consultancy (Olanda) in cadrul programului PROGRESS al UE, si pentru care CRJ asigura expertiza necesara si implementarea in Romania.

Cei aproximativ 25 de participanti au relevat prin discutii faptul ca organizatiile non guvernamentale au capacitate foarte mica de a influenta, elabora, adopta si amenda politicile in domeniul antidiscriminarii si ca in Romania, procesul de “policy mainstreaming” (abordarea integrata a principiului egalitatii de sanse in conceperea politicilor) este aproape inexistent. De asemenea, ei considera necesara o transparenta mai mare a Institutului National de Statistica si a autoritatilor statului ce detin date statistice si indicatori relevanti pentru domeniul nediscriminarii sau care elaboreaza si implementeaza politici in domeniul egalitatii de sanse, al nediscriminarii si incluziunii sociale.

Cele doua rapoarte prezentate de CRJ urmeaza sa fie trmise Comisiei Europene cu completarile rezultate in urma acestui seminar. Rapoartele cuprind referiri la situatia nediscriminarii in Romania (institutii, politici, actori relevanti, dezbaterea cu privire la diversitate din societate), precum si la situatia grupurilor vulnerabile si felul in care acestea au fost afectate de criza economica.