Cărți vii sau cum poveștile ne aduc mai aproape

Living library (biblioteca vie) presupune, pe scurt, a citit un om: a-i pune întrebări, plecând de la un „rezumat” al cărții vii. Poți folosi ice-breakers (întrebări pregătite în avans) sau poți conversa direct, dacă ai curiozități. De obicei, o întrebare te poate duce în locuri la care nu te-ai fi gândit.

Ne-am dat întâlnire într-o seară de vineri, unde știam că preț de trei ore vor circula povești, sfaturi, oftaturi și râsete. Am invitat 5 persoane – 5 cărți vii, ale căror povești urmau să devină un catalizator pentru discuții profunde despre identitate, muncă, viața de zi cu, antidiscriminare și multe altele. Am pregătit 5 mese, cu 5 boluri de întrebări, dulciuri și suc pentru energie. Cărțile au ajuns și s-au făcut comode, așteptând puțin timid, primul lor cititor. Iar ei, de la cel mai mic, la cel mai mare, nu au întârziat să apară.

Cum a arătat biblioteca noastră?

  • Ali se descrie drept un om simplu, liniștit. Introducerea restricțiilor pandemiei a adus grupul de suport [H] Brașov în online, moment în care a început serios dezvoltarea personală. Susținerea necondiționată a ajutat enorm la a se redescoperi și a realiza că este persoană non-binară, dar și la a înțelege nevoia de implicare în cadrul comunității LGBTQIA+.Crede că însăși participarea la evenimente, chiar dacă pare neînsemnat, este un gest important, pentru că prin socializare avem ocazia de a învățat de la fiecare persoană întâlnită.
  • Bianca este o persoană romă de gen fluid, activistă și co-creatoare a emisiunii Două Pupeze Negre — produsă cu și despre persoane din diverse comunități vulnerabile. Iubește arta, animalele și oamenii autentici.
  • Corina este consilieră la Centrul Național de Cultură a Romilor ‘Romano Kher’ și absolventă a Facultății de Filosofie a Universității din București. A scris și publicat două cărți ilustrate pentru copii și adolescenți, care pot fi bune instrumente de abordare a interculturalității. Este membră a Rețelei Scriitorilor Romi din România, susține ateliere de scriere creativă și impune un tipar în privința dezvoltării culturii rome moderne.
  • Mariana a activat timp de 30 de ani ca procuror la Parchetele de pe raza Curții de Apel Iași și Ploiești, cât și la structuri specializate. A efectuat cercetări în dosare penale și a participat în ședințe de judecată unde s-au judecat aceste cauze. A lucrat ca formator în cadrul proiectului CRJ AdaptJust dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale, precum și ca mentor și voluntar în cadrul DGASPC Buzău. Este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Al.I.Cuza Iași.
  • Sasha se declară o „carte” scrisă cu mult tupeu, o grămadă de vise și infinită credință. Un bărbat transgender care acum 10 ani a pornit mișcarea de emancipare a persoanelor transgender din România și a construit cea mai unită comunitate de tipi trans. Între timp a muncit mult să-și construiască propria versiune de bărbat transgender, unde atât energia masculină cât și cea feminină să poată locui în echilibru. E obsedat de manele, face artă din iubire și vede artă în orice, și când iubește o face la infinit. Are 39 de ani și 2 fetițe, una are 6 ani, iar cealaltă doar 2, și locuiește cu cea mai bună prietenă a lui care e mătușa și mama de suflet a fetițelor, Andreea, alături de care le crește full time. C-așa i-a fost dat lui să fie binecuvântat.

Cum s-a simțit: cărți și cititori, față în față

Știm că o realitate tot mai prezentă a zilelor noastre este singurătatea și dificultatea de a avea conexiuni sociale sau relaționări autentice cu ceilalți. Totuși, nu puțini au fost cei care, fie mai timizi, fie îndrăzneți, ne-au trecut pragul și s-au încumetat la a citit cel puțin două cărți. O experiență catartică, care ne pune față în față: ne întâlnim privirea cu un necunoscut și începem conversații, ceva ce ne-a lipsit, cel puțin în ultimii ani.

Am intrat cu toate problemele de acasă în încapere și când m-am pus pe scaun și am început conversațiile, s-au evaporta – este ce i-am spus unei necunoscute, așezate lângă mine. Plec cu o prietenă nouă și un vibe mișto. Continuați!

Biblioteca vie este o metodă foarte puternică și cu un impact mare.

Am comunicat cu oameni necunoscuți și am văzut lumea prin ochii lor pentru câteva minute prețioase.

– transcriere după feedback-ul olograf din partea cititorilor

Am avut parte de 3 ore de discuții și migrat de la o carte la alta, de la o poveste la alta: 15 minute în care poți să-l citești pe celălalt. Dialogul, atât ca formă de apropiere, cât și ca formă de educare, s-a dovedit a fi o unealtă isteață. S-au atins subiecte delicate, în limita disponibilității cărților. Totuși, zâmbetele de pe fețele celor care se ridicau de pe scaun ne-au transmis că poveștile funcționează, că ne aduc mai aproape și ne unesc într-o solidaritate sinceră. Aproape de fiecare dată am simțit că timpul pentru citit era prea scurt, chiar dacă la o carte se strângeau și câte trei, patru cititori. Am auzit des „terminăm imediat” și ne-a bucurat.

Evenimentul mi-a deschis ochii la perspective pe care, din păcate, nu le aveam.

De cealaltă parte a celor 5 spații de conversație au stat cărțile noastre, care ne-au transmis după evenimente mai multe gânduri precum: „m-am simțit importantă, întrebările din boluri au fost cu gust” (Bianca), „a fost o seară în totalitate nouă în care m-am simțit minunat” (Mariana), „ne-am simțit tare bine primiți” (Sasha).

Chiar și câțiva dintre noi, organizatori sau voluntari, ne-am făcut timp să citim măcar o carte, deși ne-am fi dorit să trecem pe la fiecare. Am învățat, din exterior și din interior, că biblioteca vie se transformă în ceva unic, un cumul de emoție și cunoaștere într-un timp și spațiu restrâns. După prima ediție, nu mai avem niciun dubiu în legătură cu organizarea pe viitor a altor evenimente de acest tip.

Am dori să le mulțumim colegilor de la Fundația Friends for Friends pentru că ne-au oferit un spațiu primitor.


Activitate desfășurată în cadrul proiectului Monitorizarea drepturilor omului la zi, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.


Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro