Cum răspunzi când nu vrei să răspunzi…

UPDATE: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene confirmă în cel mai recent răspuns al său ceea ce CRJ a avertizat în toate solicitările și luările de poziție: Comisia nu va accepta construirea locuințelor protejate. MIPE: ”măsura nu a mai fost inclusă în versiunea actualizată a POIDS, in urma opiniei negative din partea Comisiei Europene (septembrie 2021).”. 
Corespondența completă, inclusiv observațiile CRJ la răspunsul de mai sus,  aici.

____________________________________________

Dacă am ajuns să cerem ministrului / primului-ministru în instanță minuta unei întruniri la care am participat, în calitate de membri ai Comitetului POIDS (Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială), vă imaginați cum poate societatea civilă să contribuie în mod real la toate aceste consultări, făcute doar pentru a bifa niște pași procedurali…
Context: Centrul de Resurse Juridice (CRJ) urmărește modul în care Guvernul înțelege să includă în comunitate persoanele cu dizabilități, mai ales în contextul în care, în ultimii ani, statul vede în acest proces doar o bună justificare de a atrage fonduri europene pentru a construi locuințe protejate şi centre de zi, care în fapt nu reprezintă – așa cum am fost atenționați în repetate rânduri de Comitetul ONU şi CE – o formă de integrare a persoanelor cu dizabilități în comunitate, ci doar prelungire a instituționalizării în instituții cu capacitate mai mică decât cele pe care trebuie să le închidem.

Deși CRJ face parte, teoretic, din acest proces de definitivare a priorităților POIDS înainte de a fi trimise Comisiei Europeane, practic nu primește MINUTA ședinței Comitetului din 10 august, draftul textului agreat în urma consultării membrilor și nici nota conceptuală despre care aflăm că a fost deja trimisă Comisiei FĂRĂ CONSULTAREA MEMBRILOR… CRJ a avertizat în repetate rânduri (inclusiv la nivel de ministru și ministru interimar/prim-ministru) asupra pericolului ca banii europeni să fie direcționați, exact ca în guvernările anterioare, tocmai către componentele asupra cărora Comisia Europeană și Comitetul ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități avertizează că nu trebuie întreținute din astfel de sume.
După demiterea ministrului Ghinea, ultima dintre tentativele noastre de a vedea documentele aferente procesului la care luăm parte, a ajuns pe masa dlui Florin Cîțu, care a preluat și portofoliul ministerului fondurilor europene. Răspunsul său (în fapt, lipsa acestuia la solicitarea noastră) ne pune în situația de a cere în instanță aceste documente…

📌 Solicitarea publică adresată ministrului Ghinea, aici: https://bit.ly/3tjk2st
📌 Răspunsul dlui Florin Cîțu, prim-ministru, aici: https://bit.ly/3hWyxOC
Vom reveni în zilele următoare cu date, pe județe, pe cazuri concrete, care arată limpede cum România risipește bani europeni pe un proces prost înțeles și cum, iată, se pregătește să prelungească această practică despre care am fost avertizați de forurile europene că trebuie să înceteze și care implică ferme consecințe pentru cei care folosesc acești bani în scopul declarat de a face dezinstituționalizare.

Comitetul CDPD a recomandat „să consolideze monitorizarea utilizării Fondurilor Structurale și de Investiții Europene, astfel încât să se asigure că acestea sunt utilizate strict pentru dezvoltarea serviciilor de sprijin pentru persoanele cu dizabilități din comunitățile locale și nu pentru reamenajarea sau extinderea instituțiilor [și] de suspendare, retragere și recuperare a plăților dacă se încalcă obligația de a respecta drepturile fundamentale.
De asemenea, dorim să vă aducem la cunoştinţă că Raportorul special al ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și Raportorul special pentru locuințe adecvate ca componentă a dreptului la un nivel de trai adecvat, precum și dreptul la nediscriminare, în acest context au trimis o scrisoare către Comisia Europeană în mai 2020. Aceasta trage semnale de alarma cu privire la utilizarea fondurilor structurale și de investiții europene pentru a investi în instituții existente sau pentru a înlocui instituțiile la scară largă cu altele mai mici (adică transinstituționalizarea). Aceasta scrisoare contine referire și la proiectele din România sub P.O.R/8/8.1/8.3/B/1. Sursa: https://s9.ro/1gm5.
Altfel, domnul prim-ministru ne asigură că este foarte preocupat de asigurarea transparenței…