Cursul de Formare a Formatorilor

Centrul de Resurse Juridice a început pregătirea organizării cursurilor destinate procurorilor, judecătorilor, asistenților sociali, medicilor psihiatri și psihologilor pentru conștientizarea respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale. Prima etapă a constat în pregătirea formatorilor și a materialelor de formare și pentru acestea am beneficiat de experiența și sprijinul Opportunity Associates Romania, organizație neguvernamentală cu o experiență de mai mult de 25 de ani în dezvoltare organizațională.

În cadrul cursului format din două sesiuni, ambele susținându-se la Sinaia, viitorii formatori (avocați, procurori, asistenți sociali, psihologi și medici psihiatri) au elaborat și testat un design de învățare care să faciliteze înțelegerea conceptelor, dar și schimbul de experiențe pentru prevenirea abuzurilor asupra persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale. Urmârind teme precum abordarea experiențială a învățării, conștientizarea personală, dinamica grupală sau mularea metodelor de instruire pe nevoile auditoriului, cursul s-a îmbinat cu înțelegerea mecanismelor de apărare ale drepturilor omului și ale persoanelor cu dizabilități pentru a solidifica cunoștințele și abilitățile echipei de formatori ce va susține mai departe cele 20 de cursuri organizate de CRJ în țară. 

Cursul a fost structurat într-o manieră în care cunoștințele privind drepturile și realitățile cu care se confruntă persoanele cu dizabilități atunci când interacționează cu sistemul de justiție din România se îmbină cu abilitățile practice referitoare la modul și bunele practici care vor trebui să însoțească viitoarele 20 de sesiuni de formare susținute de participanți în țară. Astfel, aceștia au aprofundat cunoștințele teoretice necesare, câștigând în același timp instrumentele relevante transmiterii acestor informații viitorilor cursanți. Această metodologie de lucru a permis simularea în repetate rânduri a unor contexte de formare, cursanții fiind rugați să valorifice cele acumulate prin susținerea unor prezentări individuale, care au fost urmate de sesiuni de feedback individuale și de grup. 

Printr-un sistem de învățare multi-dimensional, în care învățarea și preluarea modelelor de lucru între participanți a fost încurajată, cursul de instruire a formatorilor ce s-a desfășurat la Sinaia a pus bazele solide ale viitoarei activități de formare din cadrul proiectului AdaptJust, prin care procurori, judecători, avocați, psihologi, asistenți sociali și medici psihiatri vor fi invitați să participe la cursuri de formare ce vor vorbi despre implementarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului în materia respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale.

_______________

ADAPTJUST este implementat de Centrul de Resurse Juridice în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și beneficiază de un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală.
Proiect realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021. Conținutul materialelor nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor. Pentru informaţii oficiale despre Granturile SEE sau Norvegiene, accesaţi www.eeagrants.ro.