România ar putea avea din 2014 un mecanism independent de monitorizare

Centrul de Resurse Juridice anunţă că oficialii Ministerului Muncii, prin vocea secretarului de stat Codrin Scutaru, s-au angajat ca din 2014 să fie pus în aplicare, şi în ţara noastră, mecanismul independent de monitorizare, care să asigure respectarea drepturilor omului în cazul persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţiile din România.

“Până la sfârşitul acestui an, va exista un plan bine definit al mecanismului, astfel încât să îl putem pune în aplicare începând cu 2014. Vreau ca de la anul să existe un program la nivel naţional în acest sens”, a spus Codrin Scutaru, în cadrul dezbaterii “De ce avem nevoie de mecanisme independente de monitorizare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi mintale din instituţii ?”, organizată de CRJ.

“România ar trebui să ia exemplul Sloveniei şi al Republicii Moldova, care au creat deja mecanisme independente de monitorizare. Sunt bucuros să constat că secretatul de stat este dispus să implementeze un plan de strategie pentru o monitorizare mai eficientă a instituţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi”, a afirmat Steven Allen, Ofiţer pentru cercetare şi advocacy în cadrul Mental Disability Advocacy Center,  Budapesta, invitat în cadrul dezbaterii.

       

CRJ, MDAC şi reprezentanţii celorlalte ONG-uri prezente la dezbatere au cerut Guvernului să elaboreze şi o strategie pe termen lung prin care persoanele aflate acum în instituţii să poată trăi independent, în comunitate.

De altfel, Elisabeta Moldovan, Co-președinte al Asociaţiei “Ceva de Spus“, membră în boardul Platformei Europene a Autoreprezentanţilor s-a angajat, în calitate de persoană care a petrecut 23 de ani într-o instituţie, să ofere asistenţă Ministerului Muncii în elaborarea unei astfel de strategii.

Iniţiativa a venit după ce persoanele cu dizabilități și reprezentanții altor ONG-uri, prezenţi la dezbatere, și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu ritmul lent de implementare a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

      

Centrul de Resurse Juridice consideră necesară introducerea mecanismelor independente de monitorizare, cu atât mai mult cu cât un raport al Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) realizat în urma unor controale efectuate în acest an în mai multe centre de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică – la care CRJ a avut acces în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public – a arătat că persoanele din multe centre verificate nu sunt hrănite corespunzător, în instituţii nu există suficient personal medical sau de asistenţă, iar  63,09% dintre beneficiarii verificați nu participă sau participă ocazional la programele de recuperare. Motivele: programele fie nu sunt asigurate (lipsă personal, spațiu adecvat, materiale, etc.), fie sunt insuficiente/ neadaptate nevoilor beneficiarilor, fie aceștia nu sunt implicați sau stimulați să participe, arată acelaşi raport al ANPIS. Subliniem că recuperarea şi reabilitarea reprezintă principalul motiv pentru care aceste persoane se află închise în aceste instituţii.

CRJ constată cu regret că, în ultimii 10 ani de când efectuează vizite de monitorizare în instituţiile din România, drepturile persoanelor cu dizabilităţi sau cu probleme de sănătate mintală continuă să fie încălcate flagrant.

De aceea considerăm necesară aplicarea unui mecanism independent de monitorizare, la nivel naţional, şi încurajăm cât mai multe ONG-uri să efectueze vizite inopinate în instituţii în baza Convenţiei.

Precizăm că CRJ a încheiat în 1 octombrie 2013 un protocol cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în baza articolului 33 din Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, care ne permite să vizităm inopinat oricare dintre instituțiile în care există astfel de beneficiari.

De altfel, în lunile care urmează avem programate astfel de 60 de vizite, la nivel național. 

“Apreciem că am reuşit să semnăm protocolul şi suntem gata sa începem chiar de mâine vizitele de monitorizare pentru a ne asigura că drepturile acestor oameni sunt respectate. Rolul mecanismului este tocmai acela de a preveni apariţia sau continuarea abuzurilor”, a spus Georgiana Iorgulescu, directoare executivă a CRJ.

“ONG-urile şi persoanele cu dizabilităţi pot avea un rol activ în preveni rea aceste abuzuri solicitând Guvernului să îşi îndeplinească obligaţiile prevăzute de Convenţie. Mecanismele de monitorizare pot fi întărite şi prin înfiinţarea mecanismului naţional de prevenire a torturii, CRJ susţinând acest demers prin mai multe propuneri, transformate în iniţiativă legislativă, asumată şi introdusă la Senat de Comisia pentru drepturile omului”, a arătat Georgina Pascu, managerul programului “Pledoarie pentru demnitate”, din cadrul CRJ.

Considerăm că statul roman, prin ministerele abilitate şi în special prin Ministerul Muncii, are acum oportunitatea să demonstreze voinţă politică prin introducerea în bugetul de stat pentru 2014 a unei linii bugetare pentru înfiinţarea mecanismului naţional de prevenire, cu mandat şi expertiză şi în domeniul prevenirii tratamentelor inumane şi degradante a persoanelor cu dizabilităţi mintale instituţionalizate.

Precizăm că CRJ a efectuat peste 200 de vizite de monitorizare în ultimii 10 ani. Într-una din aceste vizite, CRJ l-a descoperit pe Valentin Câmpeanu, un tânăr de 18 ani, bolnav de SIDA, care a ajuns la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare în februarie 2004, direct dintr-un orfelinat, iar în câteva zile s-a stins din viaţă pentru că angajaţii instituţiei au refuzat să-l atingă.

Cazul acestui tânăr se află acum în faza deliberărilor la Marea Cameră a CEDO. Dacă CEDO va prelua cazul, atunci orice ONG de drepturile omului se poate adresa instanţelor în numele unor persoane cu dizabilităţi, în absenţa unei autorizaţii specifice.

RESURSE

Propunere legislativă privind înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Torturii: Forma iniţiatorului şi Expunerea de motive

Protocolul încheiat între CRJ şi Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale

Adresa prin care ANPIS ne-a pus la dispoziţie, în baza Legii 544/2001, raportul privind controlul în centrele rezidenţiale, realizat la nivel naţional

Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu dizabilităţi

DOCUMENTE

Raport ANPIS privind controlul în centrele rezidentiale