Asigurați coridor umanitar de evacuare a PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI din UCRAINA!

către:
Domnul Nicolae Ciucă, Prim – ministru, Guvernul României
Domnul Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU)
Domnul Marius-Constantin Budăi, ministru, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS)

București,
1 martie 2022

Asigurați coridor umanitar de evacuare a
PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI din UCRAINA!

În Ucraina trăiesc 2.7 milioane persoane cu dizabilități și 100.000 de minori sunt instituționalizați în centrele de plasament. Guvernul României trebuie să organizeze de urgență un coridor umanitar de evacuare pentru facilitarea accesului rapid și în siguranță în România a minorilor, adulților și vârstnicilor cu dizabilități. Pentru aceasta, autoritățile române trebuie să colaboreze cu poliția de frontieră și cu primăriile ucrainene pentru evacuarea în siguranță a rezidenților cu dizabilități din serviciile sociale și pentru reducerea perioadei de staționare la frontiera dintre Ucraina și România. Zilnic se întorc goale în România autovehiculele care duc ajutoare în partea ucraineană. Prin colaborarea cu autoritățile ucrainene acestea pot ajuta la transportul persoanelor cu dizabilități în România.
Totodată, Guvernul trebuie să desemneze în cadrul Task Force un responsabil pentru situația refugiaților persoane cu dizabilități, persoană care să poată coordona și prelua eforturile necesare adresării riscului iminent pe care aceste grupuri vulnerabile îl înfruntă ACUM. 

Pe pagina NATO se arată că: ”Evacuarea persoanelor cu dizabilități aflate în situații extrem de vulnerabile este dificilă. Limitările de mobilitate au impact asupra stabilirii rutelor de ieșire, precum și asupra ritmului de deplasare. Rutele inaccesibile fac ca autoevacuarea să fie practic imposibilă. Cei care îi ajută sunt ei înșiși foarte vulnerabili din cauza vitezei reduse. O dizabilitate senzorială, cum ar fi orbirea, înseamnă că pliantele care îi informează pe civili cu privire la rutele de ieșire nu pot fi citite. Avertizările auditive nu sunt probabil de niciun folos pentru o persoană cu deficiențe de auz. O dizabilitate intelectuală va însemna probabil că importanța avertismentelor standard poate să nu fie pe deplin înțeleasă. O dizabilitate fizică va însemna probabil că, deși avertismentul este înțeles, persoana respectivă nu va putea cum să se deplaseze către zonele sigure, deoarece mijloacele de transport disponibile pot fi greu sau deloc accesibile.” (Protecting civilians with disabilities in conflicts, NATO Review) 

Doar în ultimele zile am identificat câteva dintre aceste necesități, semnalate pe grupurile de suport și nu numai, necesități care trebuie abordate de URGENȚĂ și pentru care e necesară o intervenție coordonată între DSU, Poliția de frontieră, Ministerul Muncii și alte instituții responsabile, neputând intra doar punctual în sfera activităților societății civile, ci fiind obligația exclusivă a statului:

  • necesitatea extragerii persoanelor cu dizabilități, a familiilor acestora, precum și a copiilor, adulți, vârstnicilor instituționalizați în centrele rezidențiale din Ucraina. Facilitarea de urgență a transferului în siguranță a acestor persoane către zone sigure pe teritoriul României;
  • facilitarea evacuării copiilor institutionalizati, izolați în subsolurile cladirilor acum, pentru care statul ucrainean și statul român trebuie să agreeze urgent o procedură legală care să ofere garanția protecției și trecerii graniței în siguranță; 
  • transport și cazare pentru familii cu membrii (adulți sau copii) persoane cu dizabilități intelectuale, eventual și continuarea terapiilor în cazul celor care rămân în România;

Domnule Prim-ministru, Domnule Șef al DSU, Domnule Ministru, vă solicităm să urgentați colaborarea cu autoritățile ucrainene pentru aplicarea tuturor procedurilor necesare salvării copiilor, adulților și a vârstnicilor cu dizabilități.

Toate aceste solicitări au fost transmise de un reprezentant al Centrului de Resurse Juridice (CRJ) și în întâlnirea online organizată de Guvernul României cu societatea civilă, ieri, 28 februarie a.c. Reprezentantul DSU a confirmat că autovehiculele se întorc goale din Ucraina și că dacă ONG-urile din România se coordonează cu ONG-urile internaționale pentru conducerea copiilor și adulților cu dizabilități la punctele de parcare a camioanelor, pot fi găsite soluții pentru transport. Ne așteptăm ca statul român să nu aștepte din partea organizațiilor neguvernamentale o organizare a evacuării acestor persoane ci să identifice acțiunile necesare conform planurilor de evacuare pe care și România ar fi trebuit să le implementeze până la acest moment în conformitate cu art 11 din Convenția Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. 

Pentru mai multe detalii:
Georgiana Pascu, manager de program,
Centrul de Resurse Juridice
tel. 0729 881 159 / email gpascu@crj.ro


Răspunsul ANPDPD – 23 martie 2022: Procedura refugiati cu dizabilitati