BUCUREȘTI, 1 – 3 februarie: Curs de formare AdaptJust pentru magistrați, psihologi, asistenți sociali și medici psihiatri

Munca CRJ este și despre facilitarea accesului la justitie al persoanelor cu dizabilități instituționalizate sau în risc de instituționalizare, prin formarea magistraților, avocaților, medicilor, psihologilor și asistenților sociali. Aceasta vine în completarea a ceea ce vedem de 20 ani în vizitele de monitorizare neanuntate, sesizarea instantelor si autoritatilor competente si colaborarea cu autoreprezentantii. Credem ca e datoria fiecaruia dintre noi sa ne implicam eficient în corectarea cauzelor care conduc la incalcarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Un avion, peste el un bilet pe care scrie: 25 de locuri, 140 de cereri.
Un avion, peste el un bilet pe care scrie: 25 de locuri, 140 de cereri

„Peste 140 de persoane s-au înscris la un singur curs #AdaptJust, mult peste capacităţile logistice de care dispunem.

Suntem onorați de interesul profesioniştilor pentru accesibilizarea justiţiei. Totuşi, credem că numărul mare de solicitări indică şi lipsa oportunităţilor de formare multidisciplinară care să conducă la accesul efectiv la justiţie al persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi/sau psihosociale instituţionalizate. Facem un apel către toate autorităţile să investească în formarea profesioniştilor.

Închidem mai devreme înscrierile pentru cursul din București (1-3 februarie) și depunem eforturi pentru a răspunde acestei nevoi. Vă mulțumim pentru încredere.”, scriam pe 20 ianuarie, pe pagina Pledoarie pentru Demnitate.

Participanții în sala de curs privesc atent către trainer. Sunt așezați la mesele așezate în „U”. În fața fiecăruia sunt agende și mape AdaptJust. Unii notează, alții urmăresc prezentarea.


65 de participanți au fost alături de noi la cursul AdaptJust din București: magistrați, avocați, medici, psihologi și asistenți sociali, deși logistic eram pregătiți doar pentru 25 de persoane. Nevoia e clară, încercăm ca implicarea noastră să fie pe măsură.

„Ziua de azi a fost nu doar despre ceea ce vedem și sesizăm de 20 ani – lipsa de protecție a drepturilor omului în centrele rezidențiale pentru persoanele cu dizabilități. A fost și despre formarea profesioniștilor juriști împreună cu medici, asistenți sociali și psihologi – în executarea obligațiilor din hotărârile CEDO împotriva României în această materie.
Am reușit să avem 65 de medici, avocați, asistenți sociali, psihologi și judecători de la 8 la 17 – atenți și curioși despre cum pot să contribuie la respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Cu o logistică destinată unui grup de 25 și o echipă de formatori mari.”

Georgiana Pascu, manager de program
În sala unde se desfășoară cursul AdaptJust, participanții lucrează în echipe. Mesele sunt așezate în formă de „U”, Unii dintre participanți discută, alții notează. Folosesc materiale tipărite din mapele AdaptJust.

Pentru a accesa formularul de înscrieri și pentru a consulta agenda cursului, apăsați AICI.