COMUNICAT: Statul român aplică cetățenilor vulnerabili tratamente inumane și degradante

CRJ A SESIZAT PARCHETUL ÎN LEGĂTURĂ CU SITUAȚIA DE LA SPITALUL DIN REȘIȚA

Imaginile de la Spitalul din Reşiţa sunt oglinda modului în care statul român respectă drepturile persoanelor cu probleme de sănătate mintală

Centrul de Resurse Juridice a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița,  Ministerul Sănătații, Avocatul Poporului dar şi Consiliul Județean Caraș Severin şi Spitalul Județean Reșița, în legătură cu încălcarea drepturilor pacienților internați în Secția de Boli Infecțioase, din cadrul Spitalului Județean din Reșița.

Imaginile cu pacienții infectați cu SARS-CoV 2 și diagnosticați cu probleme de sănătate mintală unii complet goi, întinși pe jos pe cimentul de pe holul secției sau în paturi vechi, pe saltele rupte ori cu lenjerie murdară, îngrămădiți câte 3-4 într-o cameră cu mobilier sărăcăcios, și băi pline de igrasie și mizerie, amintesc de spitalele și secțiile exterioare de psihiatrie pentru care România a fost deja condamnată la CEDO.

Sunt toate indiciile că avem de-a face cu încălcarea drepturilor omului așa cum sunt acestea prevăzute de România prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități și legislația internă.

CRJ cere intervenția de urgență a Ministrului Sănătății pentru a asigura respectarea dreptului la sănătate, demnitate și luarea tuturor măsurilor necesare şi obligatorii.

CRJ solicită Ministerului Sănătăţii  să publice informații privind accesul la tratament al pacienților cu probleme de sănătate mintală și depistați pozitiv la Sars_CoV-2 în alte secții decât cele specializate în tratarea afecțiunilor lor, precum și condițiile din acele secții. De opt ani, Ministerul Sănătății trebuia să transmită Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei (Hotărârea Parascineti c. România) un Plan național care să prevină supunerea la tratamente inumane și degradante a pacienților internați în spitale. Comitetul a acordat ministerului sănătății un nou termen (martie 2020) dar nici acesta nu a fost respectat.

De asemenea, CRJ solicită Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița să cerceteze condițiile care au condus la aplicarea tratamentelor inumane și degradante pacienților internați în Staționarul 3 – clădirea secției de Boli Infecțioase și în Secția de Pneumologie a Spitalului Județean din Reșita, inclusiv sub aspectul încadrării acestora la art.281 Cod penal cu aplicarea art.77 lit.h), a art.3 din CEDO, a art.4 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, a art.4 alin.2 a Convenției împotriva torturii şi altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante și/sau ale art.297 alin.2 Cod penal.

Ataşăm documentul trimis instituţiilor menţionate mai sus: AICI.

Pentru informații: Georgiana Pascu, manager de program, CRJ, gpascu@crj.ro, 0729881159