Concluziile Raportului Departamentului de Stat al SUA cu privire la România

Departamentul de Stat american a publicat marţi raportul anual privind situaţia drepturilor omului în lume; referitor la România, în 2020 se constată persistenţa unor probleme legate de tratamente crude, inumane sau degradante, corupţia larg răspândită, anchetarea deficitară a violenţei împotriva femeilor şi violenţa împotriva persoanelor instituţionalizate cu dizabilităţi sau a membrilor unor minorităţi etnice, cu precădere minoritatea romă.

În martie 2019, Centrul Național pentru Sănătate Mentală și Luptă Antidrog, autoritate din subordinea Ministerului Sănătății, a revocat o autorizație care permite Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ) să viziteze secțiile psihiatrice. Începând cu anul 2016, CRJ nu mai are voie să viziteze secțiile de psihiatrie din cauza unui ordin al ministrului sănătății adoptat în anul 2016 (Ordinul MS nr. 488 din 2016). CRJ este o organizație neguvernamentală care raportează despre presupusele abuzuri asupra persoanelor instituționale cu dizabilități.

În acest context, CRJ a transmis miniștrilor sănătății (doamnei Pintea, domnilor Costache, Tătăru și Voiculescu), în mod repetat propuneri de modificare a ordinului ministrului sănătății. Ultimele propuneri pot fi accesate aici: Scrisoarea către MS, Propunerea Ordin și Referat de înaintare.

Totodată este menționat faptul că din 2016, Parlamentul României a înfiinţat Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenţiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, care poate face inclusiv vizite neanunţat în centre rezidențiale pentru persoane cu dizabilităţi sau spitale de psihiatrie, pentru a verifica respectarea drepturilor acestora. Până în septembrie 2020, Consiliul a întocmit patru rapoarte cu recomandări aferente anului 2020. Raportul consemnează faptul că rapoartele sunt inexacte, iar condiţiile din centrele pentru persoane cu dizabilităţi vizitate nu s-au ameliorat. Activiştii pentru drepturile omului şi presa consideră că instituţia este ineficientă, iar inspectorii care au redactat rapoartele nu au experienţa necesară în domeniu.

În Raportul Departamentului de Stat al SUA se mai arată și că:

CRJ a identificat o serie de probleme în centre pentru persoane cu dizabilități sau secții psihiatrice, inclusiv abuz verbal și fizic asupra copiilor și adulților, sedare, utilizarea excesivă a mijloacelor fizice, lipsa igienei, condiții de viață inadecvate și lipsa îngrijirii medicale adecvate. În februarie, CRJ a publicat concluziile unei vizite făcute la un centru rezidențial pentru persoane cu dizabilități situat în orașul Huși, județul Vaslui. Potrivit CRJ, au existat suspiciuni rezonabile că rezidenții centrului au fost supuși unor pedepse fizice și abuz verbal. ONG-ul a descoperit, de asemenea, condiții de viață insalubre, supraaglomerare și lipsa produselor de bază pentru igienă personală. Potrivit MAE, în urma unui raport publicat de CRJ, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul de Primă Instanță Huși să examineze presupusele abuzuri pentru a stabili dacă există elemente care să garanteze o anchetă penală privind condițiile din centrul rezidențial.

De asemenea, raportul face precizări și la adresa violențelor persistente împotriva membrilor etniei rome cu precădere înfăptuite de către instituțiile statului: “Discriminarea împotriva romilor continuă să fie o problemă. Grupuri de romi au declarat că au existat instanțe de hărțuire și brutalitate, inclusiv bătăi, din partea poliției. Media și observatori naționali și internaționali au raportat discriminare structurală împotriva romilor. ONG-urile au raportat că romilor le-a fost negat accesul sau au fost refuzați în anumite spații publice. De asemenea, romii experimentează acces limitat la servicii guvernamentale, insuficiența oportunităților de angajare, cote înalte de abandon școlar și acces inadecvat la servicii de îngrijire medicală. O lipsă acută de documente de identitate au exclus mulți romi de la participarea la procese electorale (alegeri), de la servicii sociale și de la participarea în piața muncii.

CRJ amintește faptul că, în anul 2020, pe perioada stării de urgență, am fost martorii unei intensificări a abuzurile autorităților îndreptate împotriva comunității rome, precum și ai manifestărilor rasiste și incitatoare la ură împotriva romilor, exprimate în mass media (inclusiv din perspectiva absenței moderării comentariilor rasiste) și pe rețelele de socializare, în special de către formatori de opinie și persoane publice. Printre acestea, atragem atenția asupra intervențiilor abuzive ale forțelor de ordine (în Bolintin-Vale, jud. Giurgiu, în cartierul Micro 5, Hunedoara, în cartierul Rahova, București) și instanțe de discurs discriminatoriu și instigator la ură (Vladimir Tismăneanu/Denisa Comănescu, Traian Băsescu, Mihai Gâdea, Nicolae Bacalbașa). Link.

______________________________

Raportul Departamentul de Stat al SUA: https://www.state.gov/reports/2020-country-reports-on-human-rights-practices/romania/