Conferinţa Noi strategii de investigaţie pentru descoperirea corupţiei în proiectele finanţate de U.E.

Centrul de Resurse Juridice anunţă organizarea conferinţei “Noi strategii de investigaţie pentru descoperirea corupţiei în proiectele finanţate de U.E.” în data de 8 noiembrie 2018, Hotel Minerva, Bucureşti. Conferinţa beneficiază de participarea a peste 15 vorbitori din 6 state membre U.E. (România, Bulgaria, Grecia, Marea Britanie, Ungaria şi Olanda) şi 1 stat candidat (Serbia). Conferinţa este organizată în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Dintre vorbitori:

Philip GOUNEV –  Fost adjunct al Ministrului de Interne al Bulgariei. A fost director al Programului de Securitate al Centrului pentru Studierea Democraţiei din Bulgaria şi membru al Grupului de experţi privind corupţia al Comisiei Europene. A publicat numeroase articole academice despre crimă organizată şi coruptie. În 2012 a publicat volumul:  Corruption and Organized Crime in Europe: Illegal partnerships, Routledge, 2012 (cu  Vincenzo Ruggiero).

Brigitte SLOT este partener în cadrul companiei Ecorys. Este liderul echipei de securitate și justiție, specializată în cercetare și consultanţă în domeniile tematice legate de justiție și afaceri interne (politici legate de crima organizată, corupție, fraudă, securitate, instituții de justiție, migrație și gestionarea frontierelor). Ea a fost director de proiect în cadrul mai multor studii în domeniul justiției comandate de către Comisia Europenă (de exemplu cercetarea privind corupţia în sistemul european de sănătate, solicitată de către DG HOME) și desfășoară, printre altele, activități de cercetare în numele Ministerului  olandez de Justiție (cum ar fi studii privind investigațiile financiare, combaterea spălării banilor și prevenirea terorismului jihadist).

Stevan DOJČINOVIĆ este jurnalist de investigație în Belgrad. Lucrează pentru Proiectul de Raportare a Criminalității Organizate şi a Corupției (OCCRP). Din 2012 până în 2015, Stevan a fost redactor-șef al Centrului de Raportare Investigativă din Serbia (CINS). Este specializat în investigarea crimei organizate, a corupției, a contractelor de privatizare, a spălării banilor, a agențiilor private de securitate și a industriei jocurilor de noroc.

Conferinţa îşi propune să creeze o platformă de dezbatere între Statele Membre şi statele candidate pentru a promova schimbul de informaţii, experienţă şi bune practici între profesioniştii implicaţi în protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene (UE). Corupția este o problemă esențială care subminează interesele financiare ale UE. Raportul OLAF 2016 subliniază faptul că “există o altă problemă comună în toate anchetele OLAF, și în special în procesul achizițiilor publice, şi anume existența și utilizarea corupției“. Dl Giovanni Kessler, directorul general al OLAF, a subliniat că “fenomenul corupţiei este încă un aspect aproape universal, regăsit în cazurile noastre“.

Conferinţa este cofinanţată de Programul Hercule III (2014-2020) al Uniunii Europene.

Descarcă agenda conferinţei.

Participarea la conferinţă se face pe bază de invitaţie. Dacă doriţi să participaţi, vă rugăm să ne contactaţi la adresa office@crj.ro