Covid-19: România plătește azi în vieți de oameni prețul dezinstituționalizării eșuate

În contextul informațiilor[1] referitoare la îngrădirea accesului la tratament medical persoanelor cu dizabilități în Spitalul Județean din Deva, precum și la transferul[2] din cadrul aceluiași spital și infectarea ulterioară a altor rezidenți vârstnici sau cu dizabilități din centrele din județul Hunedoara, Centrul de Resurse Juridice atrage atenția asupra faptului că încălcarea dreptului la sănătate al acestor persoane poate atrage încălcarea dreptului la viață.

Chiar și în lipsa unei pandemii, în România, persoanele cu dizabilități instituționalizate, și mai ales cele cu dizabilități intelectuale sau psihosociale erau deja supuse discriminării și restricționării accesului la servicii adecvate de îngrijire a sănătății. Încălcarea dreptului la viață și condițiile inumane și degradante din aceste centre au fost prezentate public și sancționate de forurile internaționale și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Domnule Prim-Ministru și Domnule Ministru al Sănătății, vă atragem atenția că în contextul acestei pandemii, dreptul la sănătate al persoanelor cu dizabilități și al vârstnicilor nu poate fi realizat în izolare în centrele de recuperare și reabilitare, în unitățile medico- sociale sau în căminele pentru vârstnici. Pentru ca dreptul la sănătate al acestor persoane să fie asigurat, vă rugăm să dispuneți internarea acestora în secțiile de specialitate în condiții de egalitate cu ceilalți, testarea tuturor rezidenților cu dizabilități și a vârstnicilor aflați în centrele rezidențiale, precum și testarea tuturor angajaților care vor intra în aceste centre (inclusiv celor care vin din izolarea la domiciliu).

În urma celor peste 150 de contacte telefonice realizate de CRJ cu reprezentanții centrelor rezidențiale pentru persoanele cu dizabilități și ai căminelor pentru vârstnici, concluzionăm trei aspecte esențiale:

  1.       Infectarea beneficiarilor cu dizabilități internați în secțiile Spitalului Județean din Deva și ale Spitalului din Hunedoara, și externați în centrele din Păclișa, Brănișca și Orăștie, fără a fi fost testați. Cel mai recent exemplu este cel al unui rezident din Centrul de Îngrijire și Asistență din Brănișca. Rezidentul cu dizabilități a fost internat în Spitalul din Deva la începutul lunii martie.  Externat fără a fi fost testat, acesta a infectat alți cinci colegi de cameră. O situație similară s-a petrecut la Centrul de Îngrijire și Asistență din Păclișa, unde acum două zile se așteptau rezultatele testelor. Ieri au fost confirmați pozitiv mai mulți rezidenți. Dacă adăugăm vârstnicii infectați și transferați în căminul din Orăștie, vom avea imaginea gravității încălcării drepturilor omului din acest județ.
  2.       Restricționarea accesului la îngrijire, tratament și aparatură de specialitate a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale în Spitalul Județean din Deva. Potrivit articolelor apărute în presă[3], rezidenților cu dizabilități din Centrul de Îngrijire și Asistență din Păclișa nu le este permisă internarea în spitalul județean pe motiv de dizabilitate intelectuală și lipsa specialiștilor în psihiatrie și în psihologie. Acest motiv constituie discriminare pe motiv de dizabilitate și poate să conducă la agravarea stării de sănătate a unora dintre cei mai vulnerabili și “bine ascunși” membrii ai societății noastre.

  3.       Nerealizarea dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități și neaccesarea fondurilor europene și naționale puse la dispoziție Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică Sasca Mică din județul Suceava, s-a dovedit tragică în contextul acestei pandemii. Infectarea a aproape 300 de beneficiari cu dizabilități și riscul crescut de deces al multora dintre aceștia ar fi putut fi evitate dacă conducerea acestui centru, Consiliul Județean Suceava și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Suceava, ar fi accesat liniile de finanțare POR, POCU și PIN deschise încă din anul 2018 special pentru acest centru. Spațiile supraglomerate precum cele din centre au favorizat răspândirea virusului. Acolo unde persoanele cu dizabilități au acces la locuințe protejate și la servicii în comunitate, răspândirea este foarte mică.

Prin urmare, Centrul de Resurse Juridice solicită:

  • Demararea testării urgente a tuturor rezidenților și angajaților din centrele rezidențiale pentru persoane cu dizabilități, unitățile medico-sociale și din căminele pentru vârstnici;
  • Implementarea unor proceduri de internare – externare a pacienților care să nu zădărnicească eforturile la nivelul sistemului de asistență socială;
  • Urgentarea procesului de trecere la viață în comunitate a persoanelor cu dizabilități instituționalizate. 

Pentru mai multe informații:
Georgiana Pascu, manager de program, Centrul de Resurse Juridice, tel. 0729 881159, email: gpascu@crj.ro
Informații CRJ: https://www.crj.ro/

________________________________________________________

[1]  https://www.libertatea.ro/stiri/deva-pacienti-probleme-psihice-agresiune-asistenta-2967660
[2] Din datele colectate de CRJ prin discuțiile telefonice cu reprezentanții centrelor.
[3] Libertatea, https://www.libertatea.ro/stiri/deva-pacienti-probleme-psihice-agresiune-asistenta-2967660