CRJ a participat la un briefing cu diplomați din peste 25 de țări

Pe 25 mai 2023, CRJ a participat la o ședință de informare a reprezentaților misiunilor diplomatice, la invitația European Implementation Network, înaintea celei de-a 1468-a reuniuni a Comitetului de Miniștri pentru drepturile omului, care va avea loc între 7 și 9 iunie 2023. Evenimentul a avut loc la Strasbourg, facilitat de Ioana Iliescu, expert jurist și de advocacy.

Briefingul s-a axat pe mai multe cazuri, printre care și:

  • Grupul Cristian Teodorescu împotriva României și hotărârea Parascineti împotriva României se referă la: a) relele tratamente în spitalele de psihiatrie din cauza supraaglomerării, a condițiilor sanitare și de igienă precare, inclusiv a lipsei unui pat individual și a imposibilității de a petrece timp în aer liber din cauza lipsei de personal; și b) deficiențele legislative în ceea ce privește procedura și garanțiile pentru plasarea involuntară în unități spitalicești de psihiatrie și eșecul general al autorităților competente de a aplica această procedură. Această prezentare a fost susținută de Georgiana Pascu, manager de program la Centrul de Resurse Juridice.
  • Cauzele N. c. România și R.D. și I.M.D. c. România se referă la: a) internarea psihiatrică ilegală ca măsură de siguranță și deficiențele în procedurile de control judiciar și b) lipsa unui temei legal pentru administrarea obligatorie a tratamentului pentru astfel de pacienți. Această prezentare a fost susținută de Georgiana Pascu, manager de program la Centrul de Resurse Juridice.
  • Cazul CRJ în numele lui Valentin Câmpeanu împotriva României se referă la: a) deficiențele în protecția juridică și îngrijirea medicală și socială acordată persoanelor vulnerabile; b) ineficiența anchetelor penale privind decesele persoanelor cu dizabilități în instituțiile de sănătate mintală; și c) garanțiile și căile de atac privind plasamentul în centre rezidențiale de îngrijire socială și spitale de psihiatrie. Această prezentare a fost susținută de Georgiana Pascu, manager de program la Centrul de Resurse Juridice.
  • Elisabeta Moldovan, autoreprezentant și co-președinte al Asociației Ceva de Spus, a susținut o declarație cu privire la experiența personală de internare într-un spital de sănătate mintală, cu sprijinul de traducere al Alinei Ursoi, psiholog și membru al personalului de sprijin din cadrul Asociației UnLoc.

Articolul în engleză este disponibil aici.