Cursul de formare „Pilotarea Mecanismelor de protecție a drepturilor persoanelor cu dizabilități instituționalizate”

Între 25 și 27 martie, la Poiana Brașov, a avut loc cursul de formare „Pilotarea Mecanismelor de protecție a drepturilor persoanelor cu dizabilități instituționalizate”, organizat în cadrul proiectului „AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilități”, proiect care are ca scop accesibilizarea justiției pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale private de libertate, prin îmbunătățirea implementării hotărârilor CtEDO și a deciziilor Comitetului de Miniștri al CoE privind drepturile acestor persoane.

Cursul a urmărit formarea psihologilor, avocaților, asistenților sociali, reprezentanților organizațiilor neguvernamentale de profil, auto-reprezentanților, persoane cu dizabilități și sociologilor cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități instituționalizate, a practicilor de instituționalizare și de monitorizare a drepturilor acestora

Dorința de implicare activă a marcat de la început sesiunile de formare, setând cadrul pentru cele trei zile de curs în care baza teoretică s-a corelat în mod dinamic cu planul practic și concret. Atelierele au fost facilitate de experții în domeniu Simona Florescu (avocat, Validity Foundation), Mugur Frățilă (psiholog clinician, Asociația TONAL), Georgiana Pascu (manager de program, Centrul de Resurse Juridice) și Manuela Pop (asistent social principal, The CareHub), de asemenea cu intervenții binevenite și extrem de utile ale auto-reprezentantei Elisabeta Moldovan (co-președinte, Asociația Ceva de Spus).

Prima zi a cursului a fost dedicată aspectelor teoretice ce țin de legislația internă și internațională privind drepturile persoanelor cu dizabilități, precum și aspecte generale privind sistemul de instituționalizare și toate mecanismele statului care sunt implicate în acesta. 

Urmărindu-se traseul responsabilităților de la nivelul instituțiilor pe plan național la cel local, Georgiana Pascu, manager de program în cadrul Centrului de Resurse Juridice (CRJ), alături de Mugur Frățilă, psiholog clinician în cadrul Asociației TONAL au pus în perspectivă tipurile de servicii rezidențiale și modul în care sunt administrate și controlate de organele statului de la nivel central.

Atelierul de formare a abordat legislația națională privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Simona Florescu, avocat în cadrul Validity Foundation continuă prin a expune legislația internațională relevantă, corelând-o cu situația legislativă din România. Întrucât reglementările internaționale ratificate sunt aplicabile în mod direct, Simona Florescu a prezentat procedurile, instrumentele și mecanismele Organizației Națiunilor Unite (ONU), Consiliului Europei (CoE) și a Uniunii Europene (UE) care pot fi folosite în procesul protejării drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Prima parte a zilei a doua a continuat prezentarea dnei Simona Florescu pe tema mecanismelor internaționale cu accent pe procedurile CEDO privind drepturile persoanelor cu dizabilități, urmând prezentarea dnei Elisabeta Moldovan despre experiența sa ca beneficiar al acestor instituții. Subiectul standardelor de protecție psiho-socială a adulților din sistem a fost abordat de către dna Manuela Pop. A doua parte a zilei a fost rezervată probelor practice sub forma unui exercițiu de joc de rol cu utilizarea informațiilor acumulate în prima parte a cursului. Participanții s-au transpus în rolul membrilor unei echipe de monitorizare, beneficiari ai centrelor rezidențiale și angajați ai acestora. Într-o încercarea de ilustrare a unei vizite de monitorizare într-o instituție, participanții au experimentat, în echipe, diversele situații care pot apărea în practica de monitorizare, realizând la final un raport care să cuprindă informațiile colectate în vizita lor.

Ultima zi a fost dedicată sedimentării tuturor informațiilor și experiențelor prezentate în zilele de curs anterioare și de coagularea a feedback-ului participanților și ale formatorilor. 

„Simt că am trăit într-o bulă și e cumva și o vinovăție.”
„Este clar că vă pasă. Suntem într-o lungă așteptare de câțiva ani de astfel de oameni.”
„Ce am auzit în astea 2-3 zile e dovada că lucrurile se pot schimba.”
„M-a impresionat și îmi doresc să mă implic și asta e avocatura pe care doresc să o practic.”
„Prin acest proiect văd împlinit unul din visurile mele și anume implicarea utilizatorilor în procese care îi privesc în mod direct.”

_______________

Cursul de formare care a avut loc în acest final de săptămână reprezintă un pas important în efortul de realizare a unui mecanism de protecție a drepturilor persoanelor cu dizabilități instituționalizate, parte integrantă a activităților prin care proiectul ADAPTJUST urmărește accesibilizarea justiției pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale private de libertate. 

▶ Mai multe informații despre proiectul ADAPTJUST: www.crj.ro/adaptjust/ 

ADAPTJUST este implementat de Centrul de Resurse Juridice în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și beneficiază de un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală.
Proiect realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021. Conținutul materialelor nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor. Pentru informaţii oficiale despre Granturile SEE sau Norvegiene, accesaţi www.eeagrants.ro.