De vorbă cu părinți și tineri cu dizabilități din Dorohoi și Piatra Neamț despre mecanismele de ”sprijin în luarea deciziilor”

”Ce se va întâmpla cu copilul meu când eu nu voi mai fi? Nu vreau să ajungă într-o instituție, unde să fie abandonat și tratat abuziv…” – cea mai grea întrebare și cea mai mare dorință a părinților, pe măsură ce anii trec și copiii lor care au o dizabilitate devin tineri adulți. Pentru foarte mulți dintre ei, singura ”soluție” a reprezentat-o punerea sub interdicție.
Numită și ”moarte civilă”, punerea sub interdicție lasă oameni fără drepturi și este resimțită dur de multe dintre familiile persoanelor puse sub tutelă: ”Ne-au pus ștampile peste tot, și pe certificatul de naștere… doar în frunte nu ne-au pus”.

Echipa Centrului de Resurse Juridice (CRJ) s-a aflat azi la Dorohoi și Piatra Neamț unde, alături de organizații, părinți și tineri cu dizabilități, am discutat aplicat pe tema măsurilor de sprijin în luarea deciziilor, măsuri necesare pentru înlocuirea tutelei, a punerii sub interdicție (http://bit.ly/crj_tutela). Din datele pe care CRJ le colectează, în România sunt acum cca. 45 000 de oameni ”puși sub interdicție”, adică au un tutore, un ”ocrotitor” (care poate fi un părinte, o organizație, sau statul) care ia toate deciziile în numele acelei persoane (plus alți aprox. 4500 al căror caz se află încă pe rol).

Discutăm în detaliu despre obiectivele și discuțiile din cadrul grupului de lucru de la Guvern, despre ce presupune trecerea la măsurile de sprijin în luarea deciziilor, cum urmează să colaborăm și să pilotăm aceste măsuri astfel încât nevoile acestor familii să se regăsească în legile și instrumentele care vor reglementa această trecere, care este rolul familiei, al părinților, în întreg acest proces – pornind de la evaluarea inițială, până la implementarea măsurii de sprijin potrivite pentru fiecare persoană în fiecare caz în parte. Un proces care va trebui să migreze către sprijinirea reală, adaptată, personalizată, calibrată la nevoile reale ale tânărului sau adultului cu dizabilitate.

Părinții și organizațiile prezente au primit cu deschidere și entuziasm acest demers, tocmai pentru că măsurile despre care vorbim vor avea impact direct asupra acestora și doresc să-și facă vocea, întrebările, nelămuririle și problemele auzite. Le mulțumim pentru implicare și disponibilitate și le mulțumim că astfel, prin consultare directă cu familiile persoanelor cu dizabilități, putem găsi cele mai bune soluții care apoi să se materializeze în legi, măsuri și instrumente concrete.

Mulțumim totodată Federației de părinți Star of Hope Romania, federației de părinți Incluziune, ASPNS-Luceafarul și FONSS (Federația Organizațiilor Non-guvernamentale pentru Servicii Sociale) în parteneriat cu care am organizat întâlnirile la sediul Centrului Steaua Speranței din Dorohoi și sediul Luceafărul din Neamț, la solicitarea CRJ. Mulțumim pentru participare și dnei Cerasela Nicoleta Predescu, director Pro ACT Suport și reprezentant FONSS.


Întâlnirea de azi este parte a activităților derulate de Centrul de Resurse Juridice, prin proiectul ”LIBER SĂ DECID. Tranziția de la tutelă la Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități”, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei postări nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.