Dezbatere: Accesul la justiție și remedii efective pentru victimele discriminării

Astăzi, la Cluj-Napoca, am organizat o dezbatere despre remedii prin acțiuni civile pentru victimele discriminării, obținerea de despăgubiri și restabilirea, eventual, a situației anterioare, după obținerea unei hotărâri CNCD favorabile, prin circumstanțierea termenului de introducere a acțiunii la instanța civilă. De asemenea, s-a discutat despre calitatea procesuală a organizațiilor neguvernamentale în domeniul discriminării și rolul lor de sprijin pentru victime.

S-a discutat în detaliu despre discriminare, grupuri vulnerabile la discriminare, tipul de sancțiuni și cuantumul amenzilor contravenționale prevăzute în hotărârile Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, în relație cu tipologia cazurilor în care acesta a constatat fapta de discriminare.

De asemenea, experții CRJ au prezentat și o analiză care își propune să constituie o pârghie pentru eventuale modificări legislative cu scopul de a conferi un acces la justiție efectiv, cu valorificarea tuturor remediilor de drept substanțial, conferite de lege, respectiv de OG nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare. Drept urmare, actul normativ nu a fost analizat în integralitate sa, ci, mai cu seamă, acele bariere care stau în calea obținerii unor remedii de tipul: acordarea de despăgubiri ori restabilirea situației anterioare discriminării.

______________

Eveniment organizat în cadrul proiectului Monitorizarea drepturilor omului, la zi, derulat de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

@acfromania

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #eeanorwaygrants