Eu sunt Luli – full house Teatrul Odeon, 4 mai, București

Numele meu e Luli.
Aceasta e vocea pe care n-o auziți,
niciodată.

4 mai, București

Full house la București! Peste 100 de oameni: atâția ne-am înghesuit în Sala Studio a Teatrului Odeon pentru premiera spectacol de teatru ,,Eu sunt Luli”. O sală plină, deschisă la a asculta, cu sau fără vreo experiență directă cu dizabilitatea, a decis soarta lui Luli, tânăra a cărei poveste de viață e decisă de public și modelată de mâinile persoanelor cu care interacționează.

S-a plâns, s-a oftat, s-a aplaudat. După spectacol s-a discutat problematica punerii sub interdicție, s-au exprimat frici, neliniști, s-au dezbătut soluții, cuvintele cheie fiind comunitate si sprijin în luarea deciziilor.

,Eu sunt Luli” se dorește a fi un catalizator comunitar: un impuls la conștientizare, diseminare și acțiune în raport cu persoanele cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale sau cu probleme de sănătate mintală.

Pentru că Luli nu e numai una, sunt sute de mii.

Adevărata incluzine are drept piloni efortul comun, efortul fiecăruia dintre noi: chestionarea și dezvățarea propriilor prejudecăți, conștientizarea propriului privilegiu, renunțarea la atitudinea de superioritate. Când vine vorba de dizabilitate sau sănătate mintală, să ne deschidem cu toții la a îmbrățișa diversitatea celuilalt, să ascultăm atent și să conviețuim, să sprijinim, nu să acaparăm. Cu asta ne dorim să rămână spectatorii după spectacolul de teatru.

,,Eu sunt Luli şi aceasta este vocea mea” a repetat de nenumărate ori – actriţa Anda Saltelechi. Încă mă urmăreşte finalul acestei piese.

A încercat să strige pentre fiecare om închis acum într-o instituţie de asistenţă socială sau psihiatrică. E nevoie de mult mai multe săli şi spectacole din cauză că sunt zeci de mii de persoane închise în centrele de asistenţă socială şi în spitalele de psihiatrie pentru bolnavii cronici.

Aproape 100.000 de persoane cu dizabilităţi au o hotărâre judecătorească de punere sub interdicţie. Pentru câteva mii de persoane, tutore este un angajat al centrului de recuperare sau chiar şeful instituţiei din subordinea DGASPC. Vocea lor se face şi mai greu auzită iar actriţele Alina Berzunțeanu si Ioana Marcoiu au arătat pe scenă multe dintre comportamentele şi trăirile unora dintre angajaţii sistemului de asistenţă socială. Spun unora pentru că eu am întâlnit şi câţiva angajaţi care au cerut ajutor atunci când rezidenţii au fost bătuţi, înfometaţi, legaţi sau pur şi simplu lipsite de apărare.

Pentru toate aceste abuzuri sesizate de Centrul de Resurse JuridicePledoarie pentru Demnitate by CRJ – la Ministerul Muncii, Familiei Si Protectiei Sociale, ministrul muncii şi protecţiei sociale – domnul Marius Constantin Budai – a ales tăcerea – restricţionarea accesului experţilor CRJ în vizite de monitorizare inopinate. Probabil pe principiul că până mai vine o condamnare – noi nu vom mai fi la conducere dar sigur vom avea grijă să vorbim despre persoanele cu dizabilităţi în anul electoral.

Judecătorii au primit un termen de 3 ani pentru reexaminarea hotărârilor judecătoreşti de punere sub interdicţie. Nu au primit însă ajutor pentru intermedierea comunicării şi facilitarea înţelegerii astfel încât accesul la justiţie să fie eficient, real. CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate , Ministerul Justiției şi Ministerul Sănătăţii – România au lăsat la voia întâmplării bugetul pentru decontarea evaluării psihologice şi a celei psihiatrice – uneori şi echivalentul a 1000 Euro. Specialişii în domeniul furnizării de sprijin în luarea deciziilor nu au fost recrutaţi şi formaţi.

Dacă accesul la persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale – închise în centrele rezidenţiale de asistenţă socială – va fi mult îngreunat de autorităţile centrale şi locale – sperăm ca vocea lui Luli să se facă auzită în toate judeţele din România.

Crista Bilciu, regizor, om care ai crezut în cauza acestor oameni – îţi mulţumesc din suflet!

Georgiana Pascu, manager de program Pledoarie pentru Demnitate

Urmează cel puțin încă două reprezentații – la Sibiu și Constanța -, la care vă așteptăm în număr cât mai mare, în funcțiile de capacitatea noastră logistică. Contact: georgiana.badescu@crj.ro

Feedback în urma spectacolului:

Citește și cronica lui Liviu Ornea:

https://agenda.liternet.ro/articol/27389/Liviu-Ornea/-Eu-sint-Luli-Un-spectacol-de-o-factura-speciala.html