Colivia – expoziție sau provocare?

Colivia, instalația-experiment a Centrului de Resurse Juridice (CRJ) a ajuns la Timișoara! Între 6-8 mai am fost prezenți în cadrul Rovinhud, un eveniment inedit, dar cu tradiție deja, de promovare a responsabilității sociale, în sprijinul persoanelor cu dizabilități.


Aici am demarat prima acțiune din cadrul campaniei „Liber să decid”, care își propune aducerea în atenția publicului larg a realității persoanelor care se află blocate, constrânse și / sau închise într-un spațiu sau mediu în care nu își doresc să se afle, în care nicio decizie nu le aparține cu adevărat. Un spațiu unde ți se spune ce și când să mănânci, în ce moment să părăsești camera, ba chiar poate și patul. Dacă ai voie să muncești, să te formezi profesional, unde, cât, cum, cu cine – toate acestea le sunt imposibile persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale puse sub interdicție judecătorească, numită și „moarte civilă”, adică plasarea sub tutela unei alte persoane sau instituții. 

Moartea civilă.
O nebuloasă sterilă și de multe ori plină de abuzuri care le răpește rezidenților dreptul la o viața normală în comunitate. Toate aceste realități sunt surprinse de instalația coliviei, o expresie a captivității pe care mult prea multe persoane cu dizabilitate intelectuală sau psihosocială sunt nevoite să o experimenteze. Vorbim așadar nu doar de punerea sub interdicție judecătorească, dar și de instituționalizare, o formă de captivitate concretă, la fel de disproporționată și insensibilă la nevoia și potențialul celor cărora le este aplicată.

Am plecat la drum cu o invitație, o provocare adresată participanților și trecătorilor: vrei să afli cum e să nu poți lua nicio decizie pentru tine? Ai curiozitatea (și curajul) să intri în pielea unui „interzis”? Primii care au trecut pragul coliviei au fost chiar prietenii de la UnLoc și Ceva de Spus, persoane cu dizabilități intelectuale sau psihosociale, unele cu trecut instituțional, care au fost puse sub interdicție, altele în proces de dezinstituționalizare, persoane care au făcut sau fac pașii esențiali spre viața independentă în comunitate. Pentru acestea, imaginile prezentate în colivie nu provoacă șoc sau mirare, ci doar familiaritate și tristețe..                      „Asta zici că e chiar patul meu de la centru…”,

                                „farfurii d-astea avem și noi acuma”,

                  „mai ții minte când primeam haine, așa erau, cu lacăt?”…

Acestea sunt câteva dintre mărturiile pe care persoanele care au experimentat captivitatea ni le-au împărtășit nouă sau între ele, după ce au trecut pragul coliviei noastre. Ascultând poveștile acestor oameni, nu ai cum să rămâi indiferent. Nu poți merge mai departe, reluându-ți rutina, fără să te gândești, măcar o secundă, că a putea lua decizii, oricât de mici, a ajuns să fie un privilegiu pentru multe persoane care nici măcar nu se fac vinovate de a fi comis o crimă, o infracțiune sau alte nedreptăți. Singura lor „vină” este aceea de a fi fost nevoiți să trăiască într-o țară, societate, sistem care este de prea multe ori obtuz la vulnerabilitatea lor, în egală măsură orbi față de potențialul și voința lor

Spre deosebire de persoanele instituționalizate sau aflate sub interdicție judecătorească, noi avem posibilitatea să părăsim colivia oricând ne dorim, să pășim înapoi în libertate, unde avem dreptul să decidem pentru propria noastră viață. Asta ne-a împărtășit și A., când a pășit înafara coliviei:
                        „Măcar din colivia asta poți să ieși când vrei…”

Colivia urmează să fie prezentă în lunile viitoare și la alte evenimente sau în spații publice, tocmai pentru ca poveștile acestor oameni să ajungă la voi. Nu o ocoliți și, mai ales, nu ocoliți niciodată persoanele care au o dizabilitate intelectuală și/sau psihosocială. 

______________

Activitatea face parte din proiectul ”LIBER SĂ DECID. Tranziția de la tutelă la Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități” care este derulat de Centrul de Resurse Juridice cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Conținutul acestei pagini de web nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!