Femeia cu dizabilități, agresată în fotoliu rulant și stigmatizată de declarațiile primarului.

27.05.2020

La data de 25 mai 2020, orele 19:00, postul de televiziune ProTV a difuzat o știre privind o tânără de 23 de ani cu dizabilități, utilizatoare de fotoliu rulant, care a fost agresată și răsturnată în urma unui incident într-o stație de autobuz din Municipiul Cluj. 

În cadrul materialului i-a fost solicitată opinia și primarului Comunei Apahida, care a făcut mai multe declaraţii publice referitoare la aspecte care ţin de viaţa privată a victimei agresiunii. Centrul de Resurse Juridice a remarcat faptul că, în timp ce identitatea agresorului a fost protejată, au fost difuzate informații cu privire la comuna în care locuiește victima și alte date cu caracter personal ale acesteia care pot ajuta la identificarea ei. 

Dl. Primar al Comunei Apahida a declarat în interviul televizat că victima “este cu accent agresiv și ea”, “are trei copii instituționalizați”, “beneficiază de ajutor de handicap”. Aceste informații nu au relevanță cu privire la agresiunea comisă asupra tinerei cu dizabilități, însă stigmatizează victima, femeie cu dizabilităţi. Declarația privind “accentul agresiv” al victimei, o femeie tânără cu dizabilități, utilizatoare de fotoliu rulant, justifică în mod voalat agresiunea, insinuând că aceasta a provocat agresiunea comisă asupra sa. 

Mai mult, fenomenul prin care este „arătată cu degetul” o persoană ce beneficiază de indemnizație de handicap sau ajutor social, indiferent de context, dar mai ales atunci când este victima unei agresiuni, este cu atât mai periculos cu cât victima este pusă în context local, chiar în comunitatea din care provine, comunitate care astfel este încurajată la reacții de marginalizare și segregare a persoanei respective, prin prisma faptului că aceasta beneficiază de o indemnizație. 

Nu în ultimul rând, informațiile diferite care, adunate, pot duce la identificarea unei anumite persoane constituie date cu caracter personal. Datele cu caracter personal care au fost anonimizate, dar pot fi utilizate pentru identificarea unei persoane rămân date cu caracter personal și sunt vizate de RGPD.

Date fiind cele de mai sus, Centrul de Resurse Juridice a transmis observațiile enumerate și către Primăria Apahida printr-o scrisoare, prilej cu care am solicitat și o serie de informații legate de modul în care autoritatea locală din Apahida a asigurat măsurile necesare respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități în general, și ale persoanei abuzate și a copiilor acesteia în particular.

Scrisoarea poate fi accesată aici.
Răspuns Primăria Apahida: aici

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann