IAȘI: Dezbatere regională în contextul demersurilor pentru îndeplinirea obligației statului român de elaborare a Planului Național de Acțiune

„Pacientul e un întreg, nu doar ochi, urechi, trebuie să stăm toți la masă, din toate instituțiile ca să putem găsi soluții. Încercați să convingeți (instanțele) că pacienții cu dizabilități ar trebui să fie audiați online și nu plimbați pe holurile tribunalelor.”

(Manager de spital)

Pe 10 aprilie, la Iași, a avut loc ultima Dezbatere regională în contextul demersurilor pentru îndeplinirea obligației statului român de elaborare a Planului Național de Acțiune pentru prevenirea relelor tratamente în instituţii medicale şi sociale, cerut de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei.

La acest eveniment au participat atât reprezentanți din partea instituțiilor publice, Baroului Iași, spitalelor județene și ONG-urilor, cât și magistrați, persoane cu dizabilități și profesioniști care lucrează cu acestea. Acestora le-a fost prezentată cazuistica Curții Europene a Drepturilor Omului în care România a fost condamnată de 17 ori pentru încălcări ale drepturilor persoanelor cu dizabilități instituţionalizate sau internate în spitale de psihiatrie. Propunerea de Plan Național de Acțiune a fost discutată și dezbătută, iar participanții și-au adus aportul prin propriile lor sugestii inspirate din practică.

Printre observațiile importante făcute de invitații la eveniment, le menționăm pe următoarele:

„Încercăm niște mecanisme pentru persoanele în această situație, dar durează să le aplicăm. Am avut discuții cu directorii de la DGASPC, am văzut că se pot rezolva, dar depinde de cei din acest lanț decizional. Procurorii trebuie să aplice. Dar să știți că printr-o dispoziție dată de procuror s-au putut rezolva situații aparent imposibile.” (Procuror)

„Vorbim că nu sunt fonduri de 30 de ani, însă vorbim de o viață de om în timpul acesta.” (Președinte Asociație)

Pentru date despre celelalte dezbateri naționale, accesați pagina „Evenimente”.