Jurnalismul de investigație față în față cu instituțiile de forță

Jurnalista de investigații Emilia Șercan își face și și-a făcut meseria. A scos la iveală nume grele din politica, justiția, serviciile secrete și poliția din România, alături de școli doctorale ale instituțiilor de forță care i-au uns drept doctori pe plagiatori deja celebri, unii dovediți, alții nedovediți de CNATDCU. Cei din urmă nu au putut fi dovediți, fie pentru că li s-a pierdut urma tezei de doctorat, fie a intervenit imediat un necesar dosar penal, ca in cazul premierului în exercițiu, Nicolae Ciucă, ori pentru că au inventat afaceri judiciare la care nu a reacționat Secretariatul tehnic al CNATDCU (din Ministerul Educației).

Emilia Șercan, desigur, nu este iubită de instituțiile de forță, și nu numai, pentru oglinda pe care o pune asupra lor și, într-un final, asupra țării întregi. Pentru că în oglindă se zărește o reflexie a noastră, a tuturor, a decadenței școlare și universitare, a sordidului și a imposturii care țin musai să fie butoane, indiferent de formula politică care se află la guvernare într-un moment sau altul și de cine se află în postura de Ministru al Educației. De fapt, semnalul care este trimis în societate, inclusiv către elevi și studenți, este acela de impunitate și, de ce nu, de premiere a furtului intelectual prin accederea la posturi bugetare și politice semnificative.

Emilia Șercan a fost hărțuită și amenințată constant. În cazul foștilor șefi de la Academia de Poliție, justiția, cumva, s-a mișcat. Acum, după ultima dezvăluire de plagiat, jurnalista, conform declarațiilor proprii[1], a “fost vizată de trei acțiuni distincte de amenințare, defăimare și intimidare – toate legate de munca mea de jurnalist de investigație. Una dintre acțiunile de defăimare și intimidare a fost făcută, potrivit probelor pe care le dețin, cu complicitatea unor persoane din instituții ale statului”. A depus, drept urmare, trei plângeri penale la poliție. Faptul că o probă depusă în cadrul unui dosar penal a ajuns pe diverse pagini de Internet este un fapt extrem de grav. Asupra acestui fapt, în democrație, se apleacă de îndată procurorul chemat să supravegheze organul de cercetare penală. Nu există, la acest moment, indicii că acest lucru s-a întâmplat.

La fel de grav este, pe de altă parte, blocarea activității CNATDCU prin ridicarea înscrisurilor aflate la Universitatea Națională de Apărare ca urmare a deschiderii unui dosar penal de către Parchetul General în urma primirii unei sesizări cu privire la o infracțiune- nu se știe care- cu privire la teza de doctorat a premierului. În fapt, nu există niciun temei legal pentru care o plângere penală (de altfel, necircumstanțiată, cel puțin în spațiul public) poate opri activitatea jurisdicțională a CNATDCU.

Într-o democrație, instituțiile funcționează, anchetează, iar amenințarea și hărțuirea unui jurnalist nu rămân neinvestigate. Nu putem avea pretenții și ifose de Uniunea Europeană și comportamente specifice Rusiei.

Georgiana Iorgulescu
Director executiv
Centrul de Resurse Juridice
georgiana@crj.ro / 0722.505.181


Material realizat în cadrul proiectului Monitorizarea drepturilor omului, la zi, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.


[1] https://pressone.ro/emilia-sercan-autoritatile-statului-au-orchestrat-o-operatiune-de-kompromat-impotriva-mea-acum-incearca-sa-o-musamalizeze