Accesul la evaluarea psihologică pentru toate persoanele puse sub interdicție – APEL la Ministrul Sănătății și Ministrul Muncii
Care sunt prevederile legale actuale?
Evaluarea psihologică se realizează de către un psiholog care exercită profesia prin una dintre formele legale prevăzute de Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Psihologilor din România, cu modificările ulterioare, și este înscris în Registrul experților psihologi din cadrul Colegiului Psihologilor din România.
Ordin 3.423/2.128, M.O, noiembrie 2022., art. 2, Anexa 2
Metodologia de evaluare medicală şi psihologică va fi aprobată prin ordin al ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii şi solidarităţii sociale, în termen de 90 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu consultarea Colegiului Psihologilor din România.
Legea 140/2022, Dispoziții tranzitorii și finale, art. 23
Clarificări și modificări

În ultima lună, în baza Legii 544/2001, CRJ a transmis patru adrese către Ministerul Sănătății, Colegiul Psihologilor din România, Casa Națională de Asigurări și Colegiul Asistenților Sociali, solicitând următoarele informații:
- cum vor fi acoperite cheltuielile de evaluare (temei legal, modalitate de decontare a serviciilor) și dacă există un program de sănătate prin care să se aloce bani din bugetul național pentru acest demers;
- o listă cu specialiști cărora persoanele cu dizabilități aflate în procedura de reexaminare să se poată adresa;
- cum sunt specialiștii formați (medicii, psihologii, asistenții sociali) pentru a răspunde nevoilor persoanelor cu dizabilități.
Reexaminarea hotărârilor judecătorești de punere sub interdicție a început, teoretic, în luna august a anului trecut, odată cu intrarea in vigoare a Legii 140/2022. Mai devreme sau mai târziu, persoanele cu dizabilități vor fi chemate în instanță în vederea instituirii, modificării sau ridicării măsurii de ocrotire. Evaluarea medicală și psihologică este unul dintre primii pași în proces.
Articolul 2, Anexa 2 din Metodologia de evaluarea nu face decât să pună bariere inutile persoanelor cu dizabilități, părinților și ocrotitorilor acestora și să împiedice mulți psihologi clinicieni să înlesnească procesul reexaminării.
Ce spun statisticile?

Persoanele cu dizabilități, părinții și ocrotitorii acestora și-au exprimat îngrijorarea reală față de costurile acestor evaluări în sistemul privat, în contextul în care nu au acces la psihologi clinicieni în sistemul public care să fie și înscriși în Registrul experților psihologi. Procurorii, responsabili de dispunerea realizării evaluărilor, întâmpină deja dificultăți în absența unor specialiști către care să direcționeze persoanele aflate în proces de reexaminare.
Articolul 2 reprezintă o barieră în privința accesului la justiție al persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale.

Ce solicităm?
❗ Solicităm Ministerului Sănățății și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale SĂ MODIFICE articolul 2, așa încât a fi înscris în Registrul psihologilor experți să nu mai reprezinte o condiție pentru specialiștii care realizează evaluarea psihologică a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale.