România adoptă Planul Național de Acțiune, la 10 ani după hotărârea CRJ în numele Valentin Câmpeanu împotriva României

Planului de Acțiune pentru perioada 2024 – 2029 pentru executarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului în domeniul sănătății mintale a fost adoptat de Guvernul României.

CRJ a avut o contribuție directă în redactarea Memorandumului, participând la cele 18 reuniuni din cadrul grupului de lucru instituțional, constituit în cadrul Canceleriei Prim-ministrului, alături de reprezentanți ai instituțiilor puterii executive, autorități autonome, structuri independente, reprezentanți ai structurilor profesionale și societății civile.

Din decembrie, 2022, în cadrul proiectului AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilități, CRJ a realizat patru dezbateri privind obligația României de a redacta Planul Național de Acțiune pentru prevenirea relelor tratamente în instituții, la Senatul României – București, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. În același timp, în cadrul a 20 de cursuri naționale pentru întărirea capacității specialiștilor în domeniile juridic și psihosocial în vederea implementării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului în materia drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale, peste 500 de specialiști au luat parte la redactarea a 20 de seturi de propuneri referitoare la Planul Național de Acțiune.

România a fost condamnată de CEDO în 17 hotărâri care vizează încălcări ale drepturilor persoanelor cu dizabilități instituţionalizate sau internate în spitale de psihiatrie garantate de art. 2, 3, 6, 8, 14 din Convenția europeană a drepturilor omului și libertăților fundamentale. Totodată, abuzurile și încălcările flagrante ale drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale documentate de CRJ în ultimii ani sublinia nevoia urgentă de redactare și adoptare a unui plan de acțiune care să aibă un impact real asupra vieții persoanelor aflate în instituții medicale sau sociale.

Planul Național de Acțiune este un prim pas către respectarea drepturilor și demnității tuturor persoanelor cu dizabilități mintale, private de libertate în instituții (centre rezidențiale, unități medico-sociale, spitale și/sau secții de psihiatrie, cămine de bătrâni).

CRJ se va implica în monitorizarea directă a modului în care autoritățile centrale și locale vor pune în aplicare toate măsurile Memorandumului. Memorandumul va fi distribuit și pe pagina CRJ, odată ce acesta va fi public.

La data de 20 februarie 2004, o echipă de observatori a CRJ s-a prezentat la SPM şi a constatat starea în care se afla domnul Câmpeanu. Conform raportului întocmit de membrii CRJ în urma vizitei respective, tânărul se afla singur într-o cameră neîncălzită, doar cu o bluză de pijama şi într-un pat fără lenjerie; nu se putea hrăni singur şi nu se putea deplasa singur la toaletă; personalul SPM a refuzat să-i acorde asistenţă, manifestând teamă să nu contracteze HIV, astfel încât pacientul era hrănit doar cu glucoză în perfuzie. Raportul concluziona că spitalul nu îi acordase tânărului tratamentul şi îngrijirile cele mai elementare. Domnul Câmpeanu a decedat în seara zilei de 20 februarie 2004.