Sistemul de psihiatrie din România- victimă a tratamentelor degradante la care este supus de chiar miniștrii sănătății.

În luna septembrie, Centrul de Resurse Juridice s-a întâlnit cu reprezentanții Comitetului pentru Prevenirea Torturii și a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT) aflați în România, într-o vizită neanunțată în spitalele de psihiatrie și centrele rezidențiale pentru persoanele cu dizabilități.

CRJ a vorbit despre observațiile din vizitele de monitorizare neanunțate: internarea prelungită în spitalele de psihiatrie din cauza lipsei serviciilor în comunitate, cauze necercetate ale deceselor survenite în spitale de psihiatrie și în centre, contentionare fizică și izolare, supraglomerarea din spitale și centre. Totuși, Centrului de Resurse Juridice i s-a interzis accesul formal și neanuntat în spitalele de psihiatrie începând cu anul 2017.

O vizită neanunțată din partea CPT poate fi un indiciu că persoanele cu dizabilități sunt în pericol.
A fost cea de-a treisprezecea vizită a delegației CPT în țara noastră, însă de această dată a fost una neanunțată. În mod obișnuit, aceste vizite sunt programate și anunțate statelor cu cel puțîn un an înainte. Chiar în vara acestui an, reprezentanți ai Comitetului de miniștri ai Consiliului Europei au vizitat România de două ori, în decursul a doar patru luni. De fiecare dată au avut întâlniri cu reprezentanți ai Guvernului care, în mod normal, ar trebui să fie responsabili de viața persoanelor cu dizabilități.
O vizită neanunțată din partea unui Comitet care are că scop prevenirea tratamentelor inumane sau degradante este un semnal puternic pe care CPT îl dă. În ultimii ani, România a fost condamnată de judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului în 16 cauze pentru încălcarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.


Sistemul de psihiatrie din România- victimă a tratamentelor degradante la care este supus de chiar miniștrii sănătății.


Așa cum am arătat în nenumărate cazuri și cum a fost documentat în presă, lipsa serviciilor de psihiatrie comunitară continuă să facă victime în rândul oamenilor care ar putea avea o viață decentă alături de familia lor.

Tragem un semnal de alarmă încă o dată în direcția Ministerului Sănătații, a ministrului Alexandru Rafila și a premierului Nicolae Ciucă asupra faptului că România nu are un departament de sanătate mintală în cadrul Ministerului Sănătătii nici la această dată, septembrie 2022. Mai mult decât atât, ministerul numit nu a solicitat niciun leu pentru sistemul de psihiatrie comunitară din banii alocați prin Programului Operațional Sănătate (POS) 2021- 2027.

Astfel, ajunsă într-o secție de psihiatrie, șansele unei persoane purtând un diagnostic de sănătate mintală de a părăși sistemul scad cu fiecare zi. Persoane internate nevoluntar pot rămâne și de zeci de ani în spital, mascându-se astfel lipsa finanțărilor pentru serviciile din comunitate.

Deși condamnată la CEDO pentru acest lucru, în România anului 2022 pacienții cu dizabilități psihosociale sunt duși în grup la instanțe pentru a li se confirmă, oficial, aceste internări nevoluntare, împotriva legii.
Odată intrați în sistem, acești oameni devin numere de înregistrare. Moartea acestor oameni nu este cercetată, cei responsabili rareori sunt trași la răspundere. Sistemul medical românesc nu are încă o statististica clară, oficială, a cazurilor deceselor survenite în centrele de psihiatrie și centrele rezidențiale. În continuare, guvernul nu își arată interesul pentru angajarea medicilor de psihiatrie, psihologilor și asistenților sociali în serviciile de sănătate mintală comunitară.

❗ Solicităm și pe această cale Ministerului Sănătătii, domnului ministru Alexandru Rafila și Primului ministru Nicoalea Ciucă urgentarea măsurilor care se impun, printre care:
• Desemnarea unui coordonator la nivelul guvernului pentru executarea obligațiilor care decurg din hotărârile CEDO împotriva României în materia psihiatrie și a drepturilor persoanelor cu dizabilități.
• Implementarea unui plan concret bugetat, de urgență, pentru sistemul de psihiatrie comunitară.
• Preluarea la nivelul cabinetului primului-ministru a Mecanismului național de coordonare a implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități la nivelul guvernului.

Pe site-ul Consiliului Europei au fost deja publicate primele informații despre vizita efectutată de reprezentanții CPT în România. Puteți citi mai jos o traducere a textului original, în care veți regăși și lista spitalelor și centrelor vizitate neanunțat:

O delegație a Comitetului pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (CPT) al Consiliului Europei a efectuat o vizită în România în perioada 19 – 30 septembrie 2022.

Scopul vizitei ad-hoc a fost acela de a examina tratamentul pacienților internați în instituțiile psihiatrice și al rezidenților cazați în centre de îngrijire rezidențială. În acest scop, delegația CPT a vizitat patru spitale civile de psihiatrie, unde s-a concentrat asupra tratamentului celor mai acutizați pacienți și al pacienților cronici pe termen lung. Tratamentul și condițiile de îngrijire a pacienților de la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri au fost un alt subiect de interes. În plus, delegația a vizitat, pentru prima dată, trei tipuri diferite de centre rezidențiale.

Pe parcursul vizitei, delegația a avut consultări cu Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, Cătălin Vișean, secretar de stat în Ministerul Sănătății și Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, precum și cu Cătălina Constantin, director executiv al Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog, George Cristian Curcă, director al Institutului de Medicină Legală, și Mihai Tomescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități, precum și înalți funcționari din cadrul Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

De asemenea, delegația s-a întâlnit cu Renate Weber, ombudsman, și cu membri ai Mecanismului Național de Prevenire (MNP) din cadrul biroului ombudsmanului, precum și cu reprezentanți ai societății civile.

La finalul vizitei, delegația a prezentat observațiile sale preliminare autorităților din România.

Vizita a fost efectuată de următorii membri ai CPT:

Vânia Costa Ramos, șef de delegație, Marie Kmecová, Vytautas Raškauskas, Karin Rowhani-Wimmer, Victor Zaharia. Aceștia au fost sprijiniți de Hugh Chetwynd, șef de divizie, și de Dalia Žukauskienė din cadrul Secretariatului CPT și au fost asistați de Clive Meux, psihiatru medico-legal, Regatul Unit, și de Jan Stuchlík, psihiatru, Republica Cehă.

Delegația a vizitat următoarele unități:

Spitale de psihiatrie

Spitalul de Psihiatrie Bălăceanca
Clinica de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență “Mavromati”, Botoșani
Spitalul de Psihiatrie Obregia, București (vizită țintită)
Spitalul de Psihiatrie Socola, Iași; și
Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri, lași

Case de îngrijire rezidențială

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Costâna
Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Sasca Mică
Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din Păstrăveni
Centrul de îngrijire și asistență din Mircești
Aceasta a fost cea de-a treisprezecea vizită a Comitetului în România.

În prezent, CRJ derulează programul AdaptJust- Justiție accesibilă pentru persoanele cu dizabilități. Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea implementării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului și a Deciziilor Comitetului de Miniştri Consiliului Europei în materia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale.
Citește AICI rapoartele vizitelor de monitorizare ale CRJ în centrele rezidențiale.