START seriei de workshop-uri privind sprijinul în luarea deciziilor

În imagine apar informații referitoare la workshop-urile CRJ: în partea dreaptă o etichetă galbenă cu textul workshop online, titlul workshopului sub săgeată: modificări legislative, reexaminarea hotărârilor judecătorești de punere sub interdicție, în partea stângă logo-ul CRJ, AN și ILN.

„Vorbim despre exercitarea drepturilor, nu despre luarea lor.”

Luni și marți au avut loc primele două workshop-uri online Liber să decid, privind modificările legislative și măsurile de sprijin în luarea deciziilor, dedicate persoanelor cu dizabilități și specialiștilor din județele Sibiu, Alba, Hunedoara, Iași și Vaslui.

 Reforma legislativă a lăsat nepregătiți judecătorii, procurorii, dar mai ales serviciile de suport de natură medicală, psihologică și socială. Structurat în două capitole, workshop-ul și-a propus să umple într-o oarecare măsură acest gol: în prima parte să prezinte punctual modificările legislative pentru ca, mai apoi, să ofere instrumente practice în ceea ce privește sprijinul în luarea deciziilor.

Gradul de autonomie al persoanei cu dizabilități vs intruziunea personalului de sprijin

tânăr cu sindrom dow, așezat pe pat, își leagă nodul cravatei și zâmbește. Se pregătește să iasă din casă. Textul spune, cu font negru pe fundal galben: "modele de servicii de sprijin" si "autonomie"

Punctul forte al dezbaterilor a fost reprezentat de o discuție pe marginea gradului de autonomie și intruziune. Întrebările participanților s-au axat pe absența unei metodologii de aplicare, a unor rapoarte propriu-zise, un membru DGASPC remarcând:

„Fiecare primărie face o anchetă, nu exista un tipizat, nu există instrumente de practică, la sfârșitul anului la fel, nu există instrumente pentru activitatea amplă care se cere.”

De asemenea, participanții au adus în discuție și problema lipsei de personal disponibil în serviciile sociale din țară.

Drepturi egale în societate

„Codul specifică preferințele și nevoile persoanelor cu dizabilități, vorbim despre exercitarea drepturilor, nu despre luarea lor. Ei ar trebui să trăiască în comunitate, să decidă „Cu cine vreau să stau? Cu cine mă căsătoresc? De ce nu merg la serviciu?”. Dacă până acum omul a fost privit strict din punct de vedere medical, cu beneficii sociale, Convenția spune NU! Persoanele cu dizabilități sunt tot persoane. Ele trebuie să se bucure de drepturi egale în societate, nu să li se pună bariere de natura fizică si mintală.”

Al doilea workshop s-a bazat pe prezentarea unor modele de evaluare și instrumente pilot de lucru pentru judecători, avocați sau procurori. S-au discutat mai multe spețe, s-au adus în vedere cazuri reale, dar s-a ajuns și la întrebări pentru care, însă, nu există un răspuns, precum de ce reprezentatul legal al unei persoane cu dizabilități nu este evaluat.

postare grafică, textul spune: urmatoarele întâlniri, online, pentru județele neamț, bacău, satu mare, bihor. 7 septembrie. Seria de workshop-uri continuă și săptămâna viitoare, pe 7 septembrie. Pentru informații despre următoarele întâlniri și formularul de înscrieri, urmăriți pagina de Instagram CRJ și pagina de Facebook Pledoarie pentru demnitate. 

__________________

Activitatea face parte din proiectul ”LIBER SĂ DECID. Tranziția de la tutelă la Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități” care este derulat de Centrul de Resurse Juridice cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestei pagini de web nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!