Implicarea efectivă a persoanelor cu dizabilități în procesul legislativ – de ce este esențială?

Proiectul de lege care ar trebui să reglementeze înlocuirea punerii sub interdicție a persoanelor cu dizabilități psihosociale și intelectuale cu măsuri de sprijin în luarea deciziilor se află în dezbatere în Parlament.
Considerăm că o lege care reglementează cum vor fi respectate VOINȚA ȘI DECIZIILE persoanelor cu dizabilități nu se poate adopta ignorând tocmai voința și deciziile persoanelor vizate de lege.

Centrul de Resurse Juridice a solicitat, atât Comisiei Juridice din cadrul Senatului (detalii aici), dar și Comisiei Juridice a Camere Deputaților – for decizional (detalii aici) – să țină cont de acest aspect fundamental, argumentând de ce este nu doar necesară, dar și OBLIGATORIE o dezbatere extinsă, adaptată și efectivă care să includă categoriile de persoane vizate de lege și organizațiile acestora. Poate că este cazul să ne întoarcem la textul Convenției și la Comentariile Generale ale art. 7 și art. 12, care explică detaliat faptul că persoanele cu dizabilități psihosociale și intelectuale au dreptul să fie informate și consultate despre lege:

👉 Comentariu General nr. 7/2018 privind participarea persoanelor cu dizabilități, inclusiv a copiilor cu dizabilități, prin intermediul organizațiilor care le reprezintă, la implementarea și monitorizarea implementării Convenției: https://bit.ly/3INLjtK
👉Comentariu General nr. 1/2014, referitor la Art. 12: Recunoașterea egală în fața legii: https://bit.ly/3raPD0a

Ideea de Auto-determinare stă la baza mecanismelor de #Sprijin_în_Luarea_Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități psihosociale și intelectuale, peste tot în lume unde sunt implementate cu succes. Cu alte cuvinte, cel mai mare sprijin pe care îl poate primi o persoană este încurajarea că poate lua propriile decizii, că le poate comunica, că poate solicita și primi sprijin să-și atingă scopurile.

Deși în România discuția la nivel legislativ pe tema Sprijinului în Luarea Deciziilor este deja în desfășurare, există organizații ale persoanelor cu dizabilități care aplică cu succes aceste mecanisme de de sprijin de ani de zile. CevaDeSpus este un astfel de exemplu. Dna. Elisabeta Moldovan (video 1), președinta organizației, este una dintre persoanele cu trecut instituțional care a primit sprijin și care acum sprijină la rândul său alți oameni să ducă o viață independentă.

🎥 De altfel, ceea ce spune Convenția se regăsește în vorbele și în mesajele persoanelor cu dizabilități, cele afectate direct de lege și care așteaptă ca membrii Comisiei Juridice să le permită să ia parte la luarea deciziilor – adică exact ce promite chiar legea în dezbatere.

Iată mesajele lor! 

Eli, Ana și Andreea.

Alexandra.

Nicu.

_______________

Puteți consulta legea aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=19887 
_______________
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!
Active Citizens Fund – Romania#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants