Combaterea discursului urii

9.05.2022

Patru petiții redactate și înaintate CNCD privind criterii discriminatorii în acordarea de locuințe sociale

Centrul de Resurse Juridice a redactat și înaintat patru petiții către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării privind criteriile discriminatorii cu privire la aplicarea pentru locuințe sociale adoptate prin Hotărârea nr. 583/2021 a Consiliului Local al Mun. Cluj-Napoca, Hotărârea nr. 415/2016 a Consiliului Local al Mun. Baia Mare, Hotărârea nr. 45/2021 a Consiliului Local al Mun. Dorohoi, Hotărârea nr. 77/2019 a Consiliului Local al Orașului Ocna Mureș.


Studiul „Identificarea criteriilor discriminatorii în acordarea locuințelor sociale” și Comunicat de presă

Studiul examinează situația la nivel național cu privire la stabilirea punctajelor și a criteriilor pentru acordarea de locuințe sociale prin hotărâri de consiliu local, din perspectiva accesului la locuințe sociale a grupurilor vulnerabile la discriminare și/ sau categorii defavorizate.

Se identifică o tipologie a criteriilor incluse în hotărâri, care discriminează categoriile de persoane eligibile pentru locuințe sociale, deseori stabilind criterii suplimentare care au acest rezultat sau efect. Exemple de criterii discriminatorii sunt cele care acordă puncte suplimentare pentru solicitanții care sunt funcționari publici, angajați în instituții ori specialiști/ experți în diferite domenii sau care dovedesc „interesul copiilor lor pentru școală”. Prezența a 2, 3 și 4 criterii discriminatorii într-o singură hotărâre de consiliu local prevalează, iar această realitate denotă o discriminare multiplă sau intersecțională în accesul la locuințe sociale.


Studiul Infracțiuni motivate de ură și discursurile urii. Situația din România: 2016-2020

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann