Combaterea discursului urii

Studiul Infracțiuni motivate de ură și discursurile urii. Situația din România: 2021-2022.


Opinie Perspectiva (ne)discriminatorie a manualelor de clasa a V-a, de „Gândire critică și drepturile omului”


Municipiul Cluj-Napoca, sancționat de CNCD (Comunicat de presă aici)

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în urma sesizării de către CRJ, a sancționat Municipiul Cluj-Napoca pentru prevederi ale unei Hotărâri de Consiliu Local care dezavantajează persoanele fără posibilități financiare, aflate în sărăcie, limitându-li-se accesul în mijloacele de transport public. CNCD a reținut săvârșirea faptei de discriminare potrivit art. 2 alin. (3), art. 10 lit. h) și g) și art. 15 din OG 137/2000 prin Hotărârea nr. 541 din 07 septembrie 2022, sancționând cu avertisment UAT Municipiul Cluj-Napoca, prin primar în funcție.


Petiție pentru un mediu online fără discurs de ură

Centrul de Resurse Juridice a redactat și înaintat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) o petiție privind un website care promovează un discurs instigator la ură cu privire la comunitatea LGBTQIA+, una dintre minoritățile care au fost și continuă să fie ținta predilectă a unor astfel de discursuri în România.


IDAHOBIT 2022: Încă un atac asupra drepturilor fundamentale

Anul acesta, de Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Bifobiei și Transfobiei, celebrată pe data de 17 mai, vrem să atragem atenția asupra unei noi iniţiative legislative cu prevederi contrare principiilor de drepturile omului, prevederi care instigă la homofobie și transfobie.


Patru petiții redactate și înaintate CNCD privind criterii discriminatorii în acordarea de locuințe sociale

Centrul de Resurse Juridice a redactat și înaintat patru petiții către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării privind criteriile discriminatorii cu privire la aplicarea pentru locuințe sociale adoptate prin Hotărârea nr. 583/2021 a Consiliului Local al Mun. Cluj-Napoca, Hotărârea nr. 415/2016 a Consiliului Local al Mun. Baia Mare, Hotărârea nr. 45/2021 a Consiliului Local al Mun. Dorohoi, Hotărârea nr. 77/2019 a Consiliului Local al Orașului Ocna Mureș.


Studiul „Identificarea criteriilor discriminatorii în acordarea locuințelor sociale” și Comunicat de presă

Studiul examinează situația la nivel național cu privire la stabilirea punctajelor și a criteriilor pentru acordarea de locuințe sociale prin hotărâri de consiliu local, din perspectiva accesului la locuințe sociale a grupurilor vulnerabile la discriminare și/ sau categorii defavorizate.

Se identifică o tipologie a criteriilor incluse în hotărâri, care discriminează categoriile de persoane eligibile pentru locuințe sociale, deseori stabilind criterii suplimentare care au acest rezultat sau efect. Exemple de criterii discriminatorii sunt cele care acordă puncte suplimentare pentru solicitanții care sunt funcționari publici, angajați în instituții ori specialiști/ experți în diferite domenii sau care dovedesc „interesul copiilor lor pentru școală”. Prezența a 2, 3 și 4 criterii discriminatorii într-o singură hotărâre de consiliu local prevalează, iar această realitate denotă o discriminare multiplă sau intersecțională în accesul la locuințe sociale.


Articol publicat în DoR: Istoria romilor este predată distorsionat și rasist.

În ciuda avertizărilor despre derapaje, Ministerul Educației avizează în continuare manuale în care sclavia romilor este prezentată trunchiat.


Articol publicat de Housing Rights Watch: Housing Rights Violations Against a Roma Community: The Case of Alba Iulia in Romania


Studiul Infracțiuni motivate de ură și discursurile urii. Situația din România: 2016-2020