„Lagărele de lângă tine” la Oradea, Piața 1 Decembrie, 2-4 octombrie

Campania de drepturile omului „Lagărele de lângă tine”, inițiată de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), ajunge între 2 și 4 octombrie la Oradea, în Piața 1 Decembrie.

Prin această campanie, CRJ dorește să aducă la cunoștința publicului încălcările sistematice ale drepturilor omului în instituțiile pentru persoane cu dizabilități mintale din România, în care trăiesc aproximativ 25.000 de copii și adulți. De altfel, CRJ atrage atenția de mai bine de 10 ani asupra acestor probleme prin publicarea de rapoarte de monitorizare a respectării drepturilor omului în astfel de instituții, întocmite după vizitele neanunțate pe care le realizează în mod curent.

La nivelul județului Bihor, cele mai recente rapoarte datează din februarie 2015, la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități nr. 5 Tinca (aici) și din octombrie 2013, la Centrul de plasament pentru copii cu probleme psihosociale din Oradea (aici) și consemnează numeroase nereguli și încălcări grave ale drepurilor persoanelor aflate în îngrijire.

Instalație foto inedită – „Fotografii din lagăre”

Între 2 și 4 octombrie, orădenii vor avea ocazia să pășească într-o instalație foto asemenea unei cuști, creată de arhitecții de la www.syaa.ro pentru a reda în mod obiectiv situația de excludere socială specifică celor peste 700 de astfel de centre din țară ce funcționează în regim privativ de libertate. În cadrul instalației ce va fi amplasată în Piața 1 Decembrie (în parcarea din fața Parcului 1 Decembrie, vizavi de Catedrala Episcopală Învierea Domnului), vizitatorii vor putea vedea peste 120 de fotografii ce documentează tratamentul degradant și nu de puține ori inuman, la care sunt supuși rezidenții. Fotografiile expuse au fost realizate de persoane cu dizabilități mintale din astfel de centre, precum şi de către fotodocumentariștii Odeta Catană și Dan Ava. Expoziția foto ajunge la Oradea după ce în parioada mai-iunie a putut fi vizitată în orașe precum București, Târgu Mureș, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța și, în septembrie, în Timișoara.

Drepturile omului doar pe hârtie

Una dintre cele mai grave probleme pe care CRJ le semnalează prin campania „Lagărele de lângă tine” este lipsa accesului la justiție al rezidenților din centrele de reabilitare și recuperare neuropsihică (CRRN), centrele de plasament și alte instituții de acest gen pentru persoane cu dizabilități mintale. Practic, acestea fie nu știu că se pot plânge, necunoscându-și drepturile, fie nu beneficiază de mijloacele sau de asistența necesară pentru a înainta în mod real plângeri privind relele tratamente la care sunt supuși.

Aceste îngrijorări sunt împărtășite și de către Comitetul ONU Împotriva Torturii și cel al Consiliului Europei pentru Prevenirea Torturii, care și-au exprimat îngrijorarea în repetate rânduri de-a lungul anilor, inclusiv în cele mai recente rapoarte ce privesc România. (UNCAT, aprilie 2015 și CPT septembrie 2015)

În plus, CRJ a întocmit anul acesta o statistică sumbră (Harta deceselor) pe baza informaţiilor furnizate de majoritatea Direcţiilor Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, care arată că în perioada 2011-2014 au decedat 1.500 de persoane instituționalizate în doar 27 din cele 41 de județe ale țării, restul DGASPC-urilor refuzând să comunice astfel de cifre. În acest context trebuie să ne întrebăm cu toții cum e posibil ca atâtea persoane să moară deși se aflau în „grija” statului, dacă cauzele acestor decese au fost investigate conform legii și care sunt soluțiile pentru a preveni numeroasele cazuri de abuzuri și decese documentate și relatate pe larg și de către presă.

Din septembrie, soluția se află pe masa Senatului

CRJ a propus încă de anul trecut un proiect de lege pentru înființarea Mecanismului Național de Monitorizare Independent, format din persoane cu dizabilităţi și reprezentanți ai societății civile, care împreună cu alţi experţi în domeniu, să contribuie la identificarea abuzurilor, prevenirea acestora şi cercetarea condiţiilor în care se produc decesele în centrele de asistenţă socială. Proiectul de lege a fost adoptat deja de Camera Deputaților, iar acum se află în dezbatere la Senat.

Adoptarea Mecanismului de către Parlament ar înseamna începutul unei schimbări mult așteptate, astfel că CRJ subliniază importanța momentului și nevoia de implicare a tuturor cetățenilor cărora le pasă de soarta celor vulnerabili, dar și de viitorul imprevizibil al fiecăruia dintre noi.

Puteți consulta proiectul de lege și parcursul legislativ aici: http://bit.ly/1PgjBo4.

Apel la mobilizare cetățenească

Centrul de Resruse Juridice îi invită pe orădeni să le ceară decidenților politici adoptarea Mecanismului de către Parlament, care ar duce la stoparea imediată și prevenirea abuzurilor și, în perspectivă, la închiderea instituțiilor rezidențiale pentru persoanele cu dizabilități mintale și la redarea demintății și a dreptului la viață independentă în comunitate, așa cum prevede și Convenția ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, ratificată de România încă din 2010.

Pentru aceasta, CRJ a creat mai multe instrumente prin care toți cei interesați se pot alătura campaniei:

  • o petiție online ce a strâns deja peste 6.200 de semnături: http://bit.ly/1LMVUTg
  • o serie de cărți poștale adresate membrilor Parlamentului, ce pot fi semnate cu ocazia vizitării instalației foto
  • o pagină de facebook de susținere a campaniei: fb.com/LagareleDeLangaTine

Eveniment pe facebook: www.facebook.com/events/445627762312378/

Mai multe detalii pe crj.ro/lagarele-de-langa-tine.

 

„Lagărele de lângă tine” este un proiect inițiat de Centrul de Resurse Juridice și finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru detalii accesați www.fondong.fdsc.ro.

 

Despre activitatea CRJ în apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale

Centrul de Resurse Juridice este o organizaţie neguvernamentală de apărare şi promovare a drepturilor omului, care din 2003 organizează vizite de monitorizare neanunţate în centrele de plasament pentru copii cu dizabilităţi mintale, în centrele de recuperare şi reabilitare pentru persoane cu dizabilităţi mintale şi în spitalele de psihiatrie. Rapoartele de monitorizare sunt trimise autorităţilor locale şi centrale responsabile și le puteți consulta aici: http://bit.ly/1T88y2l.

Atunci când sunt identificate încălcări ale drepturilor omului, CRJ sesizează instanţele competente din România şi, după caz, Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În anul 2014, CEDO a condamnat statul român pentru încălcarea dreptului la viaţă și la un remediu eficient, în cauza „CRJ în numele dlui. Valentin Câmpeanu împotriva României”. Mai multe detalii aici: http://bit.ly/1NNjBOn.