Senatul a decis: România va avea un Mecanism Independent de Monitorizare a centrelor pentru persoane cu dizabilități mintale

Ieri, 21 decembrie 2015, Senatul României a adoptat cu 102 voturi pentru și 2 abțineri Propunerea legislativă privind înființarea mecanismelor prevăzute de Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Vă reamintim că pe 8 decembrie 2015, proiectul de lege propus de CRJ anul trecut, care prevede monitorizarea independentă, prin vizite neanunțate, a instituțiilor pentru persoane cu dizabilități mintale, a primit raport favorabil de adoptare cu unanimitate de voturi din partea a trei comisii reunite ale Senatului: Comisia pentru Drepturile Omului, Culte și Minorități, Comisia pentru Muncă și Protecție Socială și Comisia pentru Sănătate Publică. Proiectul de lege mai are nevoie de promulgarea din partea Președintelui Iohannis pentru a deveni lege.

Monitorizarea independenta a institutiilor pentru persoane cu dizabilitati mintale a fost VOTATA!!! Va multumim tuturor pentru sustinere! #faralagare

Posted by Lagărele de lângă tine on Monday, December 21, 2015

 

Astfel, România va implementa, în sfârșit, prevederile obligatorii ale Convenției ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, ratificată de Parlamentul României încă din 2010. De exemplu, Articolul 16, alineatul 3 al Convenției spune:

CRPD - art 16Absența unei monitorizări independente a centrelor pentru persoane cu dizabilități mintale a făcut posibilă situația rușinoasă în care, în ultimii 5 ani, au decedat aproximativ 5.000 de beneficiari aflați în grija statului. (vezi „Harta morții”) Poate și mai grav este faptul că aceste decese, în majoritatea lor, nu sunt investigate ca fiind suspecte așa cum prevede legea. Iar dacă decesele sunt cuantificabile, abuzurile, suferința, lipsa serviciilor și alte drepturi care sunt zilnic încălcate, despre care aflăm tot mai frecvent din presă și din rapoartele CRJ, nu se pot cuantifica în termeni palpabili.

O altă prevedere a Convenției, care va fi implementată prin adoptarea proiectului de lege de către plenul Senatului pe 21 decembrie 2015, este includerea societății civile și a persoanelor cu dizabilități foste beneficiare ale sistemului în activitatea de monitorizare. Articolul 33, alineatul 3 al Convenției:

CRPD - art. 33 alin. 3

În prezent, Centrul de Resurse Juridice este singura entitate care desfășoară vizite de monitorizare neanunțate în centrele destinate persoanelor cu dizabilități mintale. După fiecare vizită, monitorii CRJ întocmesc rapoarte pe care le publică și le trimit cu recomandări și observații Ministerului Muncii și DGASPC-urilor, dar care adesea rămân fără un răspuns sau măsuri concrete din partea autorităților. Vezi rapoartele aici.

Proiectul de lege susținut de CRJ a adunat aproximativ 10.800 de semnături prin intermediul unei petiții online inițiate în parteneriat cu de-clic.ro, petiție care va rămâne deschisă până la promulgarea de către Președinte: facem.de-clic.ro/fara-lagare. De asemenea, în cadrul campaniei de drepturile omului „Lagărele de lângă tine”, peste 3.000 de oameni din 7 orașe mari din țară și din București au semnat cărți poștale adresate membrilor Parlamentului, cu fotografii din „lagăre” și mesaje de susținere pentru monitorizarea independentă. Cărțile poștale au fost semnate cu prilejul unei expoziții foto itinerante, care a străbătut, în perioada mai-iunie și septembrie – noiembrie 2015, orașe precum Târgu Mureș, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Timișoara, Oradea, Sibiu și de 5 ori Bucureștiul. Expoziția de peste 140 de fotografii ce datează din perioada 2014-2015, descrie pentru publicului larg viața din centrele pentru persoane cu dizabilități mintale. Fotografiile au fost realizate de fotografii Odeta Catană și Dan Ava, care au însoțit echipele CRJ în vizite de monitorizare, și de persoane rezidente în astfel de centre. Cu prilejul fiecărui eveniment regional, CRJ a organizat dezbateri publice pe marginea proiectului de lege, la care a invitat autoritățile și ONG-urile locale din domeniul dizabilității și presa locală. Detalii despre caravana foto aici. În paralele cu acțiunile stradale, prin intermediul campaniei „Lagărele de lângă tine”, a luat naștere o comunitate online de peste 5.000 de persoane pe pagina de facebook Lagărele de lângă tine, care a servit ca forum de dezbatere și informare.

Citiți proiectul de lege în forma adoptată de Senat aici.

Aflați mai multe pe www.crj.ro/lagarele-de-langa-tine.

„Lagărele de lângă tine” este un proiect inițiat de Centrul de Resurse Juridice și finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesați www.eeagrants.ro.

Persoană de contact: 

Georgiana Pascu – Manager de program Pledoarie pentru Demnitate, Centrul de Resurse Juridice / georgiana.pascu@crj.ro; (0729) 881 159