5 subiecte de drepturile omului pentru România

5 subiecte de drepturile omului pentru România:

Acestea sunt cele 5 drepturi a căror încălcare este surprinsă și explicată în 5 documente de poziție/policy papers la care au contribuit un număr de 13 ONG-uri în cadrul proiectului Monitorizarea drepturilor omului prin mecanisme internaționale finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, www.fondong.fdsc.ro și implementat de Centrul de Resurse Juridice.

Temele documentelor au fost alese în funcție de interesele și ariile de expertiză ale ONG-urilor care au participat la scrierea lor (vezi fiecare document în parte). Ele reprezintă așadar probleme reale, în majoritatea cazurilor urgențe, care într-o democrație s-ar găsi în mod constant pe agenda publică, guvernanții și societatea în sine având o preocupare pentru soluționarea lor. Aceste probleme afectează: sutele de mii de persoane cu dizabilități din România ; mii și foarte probabil zeci de mii (statul român nu pare să știe numărul) de persoane fără acte de identitate; sute și foarte probabil mii de victime ale violenței sexuale (numărul de infracțiuni sexuale raportate e mult mai mic decât cel real); femeile și fetele în general, în România, care nu regăsesc în spațiul și discursul publice obișnuite elementele de bază ale unei culturi ce înțelege și prețuiește egalitatea de gen; și toate persoanele vulnerabile care se află în situația de a nu avea acces la justiție strict pentru că nu-și permit un avocat și nu se află în situația de a avea asigurat unul prin lege.

Prin aceste documente, organizații care lucrează cu și pentru persoane vulnerabile și discriminate trag așadar semnale de alarmă și oferă soluții. “Aceste documente descriu în primul rând o situație la care s-a ajuns pentru că autoritățile responsabile nu se preocupă de respectarea legii sau de crearea unui cadru de politici și proceduri pentru garantarea respectării unor drepturi de bază. România trebuie să schimbe paradigma. Schimbarea practicii instituționale, implementarea legii și adoptarea de reglementări ce au în centru preocuparea și respectul pentru fiecare ființă umană trebuie să se transforme și în România într-o realitate, pentru a putea începe să fim altfel. Nu putem continua negând demnitatea umană la fiecare pas, eșuând în a o recunoaște în celălalt pentru că e diferit, e vulnerabil, și mai ales pentru că nu am fost învățați să știm altfel”, declară Delia Niță, Manager Program Antidiscriminare la Centrul de Resurse Juridice.

Organizațiile care și-au asumat aceste documente sunt: Asociația Cutezătorii, Fundația culturală pentru nevăzători Homer, Asociația Pro ACT Suport, Fundația Transilvană Alpha, Asociația Română Anti-Sida Filiala Timișoara, Asociația Sastipen, Asociația Carusel, Asociația SPICC, Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului –ACTEDO, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G., Asociația Salvați Copiii – Filiala Iași, Asociația Alternative Sociale și Asociația Generație Tânără (datele de contact pentru fecare organizație se regăsesc în interiorul documentelor).

 

Persoană de contact: Delia Niță, Manager Program Antidiscriminare, Centrul de Resurse Juridice, delia@crj.ro, 0729 120 383.

 

Comunicat emis în cadrul proiectului “Monitorizarea drepturilor omului prin mecanisme internaţionale” finanțat cu suma de 71.614 euro (Cofinanțare CRJ: 14.672 euro).