Procese test

2010: Declaraţiile Ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi

 

În data de 11 februarie, 2010, Ministrul Afacerilor Externe la acel moment, domnul Teodor Baconschi, în cadrul unei declaraţii de presă ocazionate de întrevederea cu un diplomat fracez, a făcut următoarele aprecieri referitoare la romii cetăţeni români din Franţa: „Avem nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate în sânul unora dintre comunităţile româneşti, în special în rândul comunităţilor cetăţenilor români de etnie roma.”

Considerând aceste afirmaţii a fi rasiste de factură nazistă, pe lângă condamnări publice ale declaraţiilor, un număr de organizaţii în domeniul antidiscriminării au făcut o petiţie la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, solicitând sancţionarea Ministrului. Într-o primă decizie, CNCD, deşi a constatat existenţa discriminării (încălcarea Art. 2, alin. 5, OG 137/2000), nu a constatat încălcarea dreptului la demnitate (Art. 15, OG 137/2000) şi a emis doar o recomandare Ministrului, din raţiuni ce ar ţine de absenţa scopului şi aducându-se în discuţie argumente legate de necesitatea protecţiei libertăţii de exprimare a Ministrului. CNCD, de asemenea, nu a considerat că ar fi existat vreo responsabilitate în sarcina instituţiei Ministerului de Externe reprezentată de Ministru. A urmat o lungă bătălie în instanţe. Am obţinut ca instanţele din România să decidă că CNCD nu poate emite o simplă recomandare atunci când constată discriminarea, aceasta nefiind o sancţiune adecvată.  Prin urmare, CNCD a emis o nouă hotărâre în 2015, sancţionându-l pe Ministrul Baconschi cu amendă în cuantum de 1000 de lei.

Pentru mai multe detalii despre acest caz puteţi lectura hotărârile din această secţiune şi comunicatele de presă pe acest subiect în secţiunea Programului Antidiscriminare.