Avem nevoie de o revoluție pentru ca drepturile persoanelor cu dizabilități mintale din centre să fie respectate?

Azi, 3 decembrie 2015, România ar trebui să sărbătorească Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, așa cum a fost proclamată în anul 1992 de către Organizația Națiunilor Unite.

Informațiile din vizitele de monitorizare și articolele din presă ne arată că cele 25.000 de persoane cu dizabilități mintale din centrele rezidențiale nu vor sărbători ziua cu fast.

Infografic Lagarele de langa tine
Publicat astăzi în România Liberă

Încercați să bateți azi la porțile unuia din cele peste 700 de centre și să îi întrebați pe cei ținuți acolo ce își doresc. Vi se vor cere adrese transmise președintelui de Consiliu Județean și directorului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) înainte cu cel puțin 30 de zile. E posibil să vi se permită accesul, dar mai degraba nu. Spre exemplu, săptămâna trecută unei echipe de monitori ai CRJ i-a fost interzis accesul într-un centru din județul Vâlcea cu toate că exista un protocol încheiat între Ministerul Muncii și CRJ în baza Convenției ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Vizita era neanunțată și viza modul în care beneficiarii au fost mutați din centrul din Băbeni. În primăvara acestui an au fost publicate imagini cu un copil legat de pat și mai mulți copii plângându-se de abuzurile la care erau supuși aici.

Copilul din imagini era unul dintre cei peste 7.000 de copii cu dizabilități plasat într-un centru. La un cost mediu lunar de aprox. 3.000 de lei, statul îi oferă acestuia:

  • Minimum 12 ore pe zi într-o școală specială, sacrificându-i-se astfel dreptul la dobândirea unor deprinderi de bază care să-l ajute să devină adult;
  • Supraveghetori, asistenți sociali, psihologi, medici, ingineri, juriști, transformați în specialiști în asistență socială, care nu par să le fi aflat dorințele;
  • Săpun, hârtie igienică și șampon dacă vrea supraveghetorul;
  • Toalete fără uși și cabine de duș fără perdele;
  • Bătăi și violuri fără ca nimeni să îl ajute;
  • Niciun mijloc de a se plânge, reprezentantul lui legal devenind, de regula, directorul DGASPC, un funționar care nu l-a văzut niciodata.

Toți copiii pe care CRJ i-a întâlnit vor o familie sau un asistent maternal. Dacă statul le-ar asigura acest drept, atunci ar plăti alocații de 1.000 lei/lună pentru fiecare copil și salariul unui asistent maternal de 1.050 lei. În total 2.000 lei pentru ca un copil cu dizabilități mintale să fie inclus în comunitate. Acum statul plătește 21 mil./lună pentru ca cei 7.000 de copii să trăiască o viață în singurătate. Cu mai puțin, 14 mil. de lei, toți acești copii ar avea o familie.

Și atunci de ce statul îi ține închiși? Pentru a ajunge adulți în același centru, cu aceiași angajați care le vor furniza aceleași „servicii de incluziune socială”.

Peste 17.000 de adulți cu dizabilități stau închiși în peste 350 de centre rezidențiale. La același cost de 3.000 lei/persoană, statul român le asigură:

  • Dormitoare comune pentru a nu duce o viață intimă și de familie;
  • Formare vocațională neadecvată sau deloc, astfel încât să nu muncească;
  • Injurii, bătăi și violuri fără ca nimeni să ia măsuri;
  • Sedative, legare sau izolare dacă nu se supun regulilor;
  • Lipsa deprinderilor minime de trai în comunitate, neavând un buget personal;
  • Îngrădirea accesului la telefon și la adresele instituțiilor cărora li s-ar putea plânge.

Adulții cu dizabilități mintale din centre ar alege și ei o viață în comunitate. Statul le-a pregătit indemnizații de 340 de lei/lună. Au crescut în centre, fără familie și locuință, și din această sumă statul crede că oamenii își vor achita chiria, întreținerea și hrana.

Cum pot să sărbătorească românii cu dizabilități mintale închiși în centre ziua internațională a persoanelor cu dizabilități?

Poate așteptând să moară în centre asemeni celor peste 4.000 de morți cu dizabilități înregistrați în ultimii nici 5 ani.

Harta deceselor
Publicat astăzi în Libertatea și România Liberă

Între timp, statul român amână de 5 ani înființarea unui mecanism independent de monitorizare care să includă persoane cu dizabilități și experți și care să viziteze inopinat centrele în care stau închise 25.000 de persoane cu dizabilități mintale și să contribuie la prevenirea abuzurilor și la deschiderea serviciilor în comunitate.

În acest sens, Centrul de Resurse Juridice în parteneriat cu de-clic.ro au inițiat o petiție care cere Senatului adoptarea proiectului de lege ce prevede înființarea mecanismului și pe care vă invităm să o semnați pentru a pune capăt acesti pete rușinoase pe obrazul României: facem.de-clic.ro/fara-lagare.

Pentru informații:

Georgiana Pascu, manager de program, CRJ, tel. 0729 881 159, email: gpascu@crj.ro

Ovidiu Vanghele, coordonator, CIM, tel. 0766 532 408, email: contact@investigatiimedia.ro

Anexăm:

Infografic

Harta deceselor

Informații despre inițiatori

Despre Centrul de Resurse Juridice:

Monitorizează din anul 2003 respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale instituționalizate, trimite rapoarte, propuneri legislative, organizează cursuri și sesizează instanțele de judecată. În 2014, la zece ani de la prima monitorizare și sesizare, CEDO a stabilit că România a încălcat dreptul la viață al tânărului Valentin Câmpeanu, în cauza CRJ în numele lui Valentin Câmpeanu împotriva României. Din 2014 implementează campania națională ”Lagărele de lângă tine”, un proiect inițiat de Centrul de Resurse Juridice și finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru detalii accesați: www.crj.ro/lagarele-de-langa-tine

Despre Centrul de Investigații Media:

Aplică tehnicile de investigație jurnalistică pentru a documenta respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale în cadrul proiectului „Adevărul despre cei care nu există – jurnalism și activism pentru drepturile celor cu dizabilități din centrele finanțate de stat”, inițiat de CIM în parteneriat cu CRJ și finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru detalii accesați: www.investigatiimedia.ro/adevarul-despre-cei-care-nu-exista-jurnalism-si-activism-pentru-drepturile-celor-cu-dizabilitati-din-centrele-finantate-de-stat-un-proiect-centrul-de-investigatii-media-centrul-de-resurse-jur