Din instituție în instituție. Ce se întâmplă cu persoanele cu dizabilități atunci când sunt închise?

Un rezident într-un pat. Alte două paturi mici, cu haine peste ele. O noptieră goală. Un alt rezident în pat, cu căciulă. - poza 1
Un perete PVC care separă un hol de o cameră. Un scaun de plastic roșu, un dulap. În cameră stă o rezidentă despre care se vorbește în articol.
Rezidenții în pat / Cameră izolată

„Casa Cora”, Voluntari, Ilfov – un centru rezidențial unde echipa de monitori CRJ ajunge în toamna anului trecut. Vizita se realizează cu dificultate. Inițial, reprezentanta firmei House Grandma Anastasia`s S.R.L. a refuzat accesul monitorilor CRJ pe motiv că administratoarea S.R.L.-ului nu era prezentă și că Direcția de Sănătate Publică – Ilfov nu le permitea accesul vizitatorilor în centru. Astfel, reprezentanții CRJ nu au avut acces la niciun document, nu au intâlnit niciun asistent social, psiholog sau medic și coordonatoarea centrului nu a permis intervievarea rezidenților. Totuși, au ieșit la iveală mai multe încălcări grave ale drepturilor rezidenților care trăiesc în centru:

  • Supraaglomerare – Numărul de rezidenți nu respecta cerințele legalte
  • Transinstituționalizare – rezidenți „încărcați” în autobuze în miezul nopții și transferați dintr-un centru în altul
  • Privare de libertate arbitrară – o rezidentă a reclamat sechestrarea și privarea de libertate nelegală; cei mai mulți dintre rezidenți aveau dificultăți de deplasare, CRJ a observat un singur fotoliu/etaj o rezidentă spune că „nu se ține pe picioare”, iar pentru a ajunge la baie, se târăște
  • Traiul inadecvat – spațiile de locuit nu răspund nevoilor rezidenților și nu au nicio legătură cu integrarea acestora în comunitate
  • Lipsa efectivă de activități – nu există activități specifice, rezidenții se plictisesc sau, din când în când, ajută infirmierele

Lagărele Cristinei – Investigație media

O privire mai amplă asupra situației este adusă în atenția publicului larg de jurnaliștii Ovidiu Vanghele și Bianca Albu în cadrul unei investigații media, care poate fi citită pe Centrul de Investigații Media sau Buletin de București.

Spre deosebire de CRJ, cei doi jurnaliști au reușit să documenteze și aspecte care țin de trecutul instituțional al persoanelor cu dizabilități, beneficiari ai serviciilor furnizate de operatorul economic S.C. House Grandma Anastasia’s S.R.L.

Lagărele Cristinei

În dimineața zilei de 5 iulie 2018, un bărbat la vreo 60 de ani intră pe poarta casei din Bulevardul Eroilor 96, Voluntari, și este înregistrat ca beneficiar al centrului pentru persoane dependente care funcționează aici. În prima noapte petrecută aici, bărbatul iese pe balconul de la etajul doi al casei și se aruncă în gol, zdrobindu-se de dalele de piatră din curte.

Solicitări și sesizări CRJ

Suntem îngrijorați de maniera în care autoritățile responsabile aparent „au uitat” de existența acestor persoane și au permis sechestrarea, privarea de libertate, înfometarea, neacordarea serviciilor de asistență medicală și socială adecvate.

De asemenea, cerem Parchetului să se sesizeze cu privire la faptele descrise în articolele publicate de jurnaliști, dar și în rapoartele de monitorizare CRJ.

Urmare a tuturor acestor încălcări grave ale drepturilor omului, CRJ a făcut mai multe solicitări către autoritățile în cauză, care se regăsesc la finalul raportului.

Citește raportul aici