Comunitățile de romi din zona Hotar – Municipiul Aiud

Pe raza localității Aiud sunt mai multe comunități compacte de romi, iar acestea sunt segregate față de comunitatea majoritară într-o zonă a orașului denumită, informal, Hotar. Comunitățile principale de aici sunt Feleud, Bufa şi Poligon. Nu există o istorie oficială a constituirii acestor comunități, însă în cazul primelor două este vorba de comunități foarte vechi, de aproape 100 de ani. În schimb, în cazul celei din urmă, aceasta s-a format în anul 2010, când familiile de romi au fost evacuate forțat de autoritatea locală dintr-o clădire de locuințe sociale din centrul Aiudului şi relocate în zona Poligon de astăzi.

”Aș dori să am un contract pe casă pentru că, de când m-am născut, nu este un contract pe casă, aș dori [să am] unde să pun gunoiul şi o canalizare, pentru copii, pentru baie, să avem posibilitate să facem baie; am baie şi am fosă septică, vreau să mă racordez la canalizare, dar nu am niciun contract pe casă şi nicio aprobare de la Primărie. Plătim impozitul pe pământ, dar nu avem acte pe locuință… Drumul ar trebui asfaltat sau pus pietriș până unde ne luăm mancare şi ce ne trăbe.” (persoană din comunitate)

”Ne-o țipat ca pe un câine, ca pe un câine ne-o țipat în stradă, ne-o adus aici, ne-o țîpat cu dulapuri cu tăt pe afară, no culcă-te, țigane, afară; am stat 3 ani într-o cămară de lemne, în baracă de aia am stat în cămara…, cu șobolani am stat, ne-o țîpat ca pe un animal primăria asta.” (persoană din comunitate)

În perioada 2015-2016, la nivelul municipiului Aiud au fost înregistrate o serie de demersuri menite să regularizeze situația juridică a locuințelor familiilor de romi din comunitatea Bufa, prin intermediul proiectului LERI, desfășurat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, care s-a bucurat de participarea autorității locale, a reprezentanților comunității de romi, precum şi a societății civile. Odată cu finalizarea intervenției LERI şi cu schimbarea conducerii politice a Primăriei Aiud, demersurile pentru regularizarea/legalizarea locuințelor romilor au stagnat și înca nu erau finalizate la momentul documentării.

Citește studiul de caz ”Comunitățile de romi din zona Hotar – Municipiul Aiud” realizat în 2019 de o echipă mixtă de activiști, care include mărturii ale oamenilor din comunitate, cadrul legal și o serie de recomandări privind luarea de măsuri pentru schimbarea imediată a situației locative a membrilor comunității.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului Închiderea cercului – vulnerabilitatea locuirii romilor și interesele din domeniul locuirii, implementat de Centrul de Resurse Juridice, cu sprijin printr-un grant din partea Fundației Open Society Institute în cooperare cu OSIFE din cadrul Open Society Foundations.