Concurs creare mesaje de drepturile omului, adresat tinerilor

UPDATE: Termenul limită de înscriere s-a prelungit până la data de 20 octombrie!

Vrei să contribui la o schimbare? Susții drepturile omului, dar nu știi cum să te implici? Dacă ai până în 26 de ani și vrei să-ți faci vocea auzită, te invităm să aplici la concursul „No hate speech” printr-un material care să transmită un mesaj de anti-discriminare sau de combatere a discursului de ură.

Materialele înscrise în concurs pot avea orice formă: articol, testimonial, grafică, ilustrație, scurt video etc.

Termen limită de înscriere: 20 octombrie 2022. Te rugăm să ne trimiți și o scurtă scrisoare (maxim o pagină) în care ne spui ceva despre tine, de ce te interesează subiectul și datele de contact. Acestea vor fi trimise la cezara.david@crj.ro.

Materialele vor fi jurizate de o comisie formată din 3 persoane: un expert antidiscriminare și doi experți comunicare. Rezultatele vor fi anunțate până la 1 noiembrie.

Premii

Cele mai bune opt materiale vor fi premiate cu accesorii/ periferice IT (tu alegi; pot fi căști, boxe calculator, tabletă grafică etc) în valoare de 125 de Euro/ premiu. Materialele vor fi promovate pe canalele social media ale Centrului de Resurse Juridice, cu menționarea persoanei care le-a realizat sau sub un alias, după preferință.

Dacă vrei să afli mai multe, vezi o serie de materiale informative realizate de noi de deconstruire de mituri/ prejudecăți față de comunitatea LGBTQ+, mame, minoritatea evreiască, minoritatea maghiară, minoritatea romă, persoane aflate în sărăcie, persoane care trăiesc cu HIV/SIDA, persoane cu dizabilități neuro-cognitive, persoane fără adăpost, solicitanți de azil și refugiați (aici).

Potrivit Recomandării (97)20 a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, discursul de ură (denumit hate speech în limba engleză) este definit astfel: „toate formele de exprimare care propagă, incită, promovează sau justifică ura rasială, xenofobia, antisemitismul sau alte forme de ură fondate pe intoleranţă, inclusiv intoleranţa care se exprimă sub formă de naţionalism agresiv şi de etnocentrism, de discriminare şi ostilitate faţă de minorităţi, imigranţi şi persoane provenite din imigraţie” (Anexă la Recomandarea nr. R(97)20, Domeniul de aplicare).

Definiția Consiliului Europei se referă la “toate formele sale de expresie”, cu alte cuvinte, nu doar prin ura exprimată prin limbaj, ci și prin alte mijloace cum ar fi imagini, materiale video sau orice altă formă de activitate din mediul online. Cât despre căile de comunicare prin care este transmis discursul de ură, acestea pot fi verbale, în mediul online, în publicaţii pe hârtie sau chiar prin desene, simboluri. Discursul urii are efecte deosebit de periculoase perpetuând la nivel societal discriminarea și intoleranța. Propagarea acestuia prin intermediul internetului și media sociale are în plus efecte multiplicatoare. De asemenea, emiterea acestuia de către persoane ce beneficiază de putere, atenție sporită sau prestigiu social contribuie la suplimentarea efectelor negative. Totodată, discursul urii care transformă anumite grupuri în țapi ispășitori poate avea efecte catastrofale, ducând foarte ușor la acțiune împotriva membrilor grupului țintit.

Activitatea se desfășoară în cadrul proiectului Nediscriminarea, dincolo de cuvinte, derulat de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.