Orice persoană trebuie să fie liberă să acționeze în vederea dezvoltării personalității sale, statul, în virtutea caracterului său social, având obligația de a reglementa un cadru normativ care să asigure respectarea individului, deplina exprimare a personalității cetățenilor, a drepturilor și libertăților lor, a șanselor egale, având ca rezultat respectarea demnității umane. – de la această premisă am pornit în urmă cu mulți în încercarea de a monitoriza și interveni în sprijinul respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități din România, în special al celor cu dizabilități intelectuale sau psiho-sociale.
Citatul îi aparține colaboratorului nostru, psihologul Mugur Frățilă, gazda Podcastul-ului pe care l-am imaginat ca parte a proiectului Liber să decid și care are ca scop informarea atât de necesară tuturor actorilor implicați în felul în care arată viețile a sute de mii de persoane cu dizabilități și cum le sunt respectate lor drepturile în România.
Vom vorbi împreună despre ce înseamnă SPRIJIN ÎN LUAREA DECIZIEI, care sunt implicațiile, care sunt riscurile, dar și perspectivele într-o serie de 5 episoade – care sunt, în contextul în care chiar în această perioadă Parlamentul legiferează cadrul în care se face modificarea COdului Civil pe această temă. Vom încerca să abordăm subiecte diferite cu oameni diferiți, subiecte precum punerea sub interdicție, tutelă, suport în luarea deciziilor și multe altele.
Această tranziție – de la măsurile de punere sub interdicție la cele de sprijin au adus, pe bună dreptate, multe întrebări și temeri: Care este cea mai bună abordare în raport cu oamenii care au anumite frici legitime? Care ar fi cel mai simplu, clar și puternic mesaj pentru acești oameni? – acestor întrebări vom încerca să le găsim răspuns în perioada următoare, ghidați în acest demers de Mugur Frățilă.
Vă invităm să descoperiți primele 2 episoade care compun o discuție amplă pe care dl Frățilă a avut-o cu promotorul ideii de sprijin în luarea deciziei, prof. Michael Bach:
🎧 Podcast-ul este disponibil și pe canalele noastre de Spotify / Soundcloud / Youtube.
Vă invităm să reveniți periodic pe linkul de mai sus pentru a descoperi și viitoarele discuții din această serie realizată de Mugur Frățilă, pentru Centrul de Resurse Juridice, în cadrul proiectului ”LIBER SĂ DECID. Tranziția de la tutelă la Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități”, derulat de Centrul de Resurse Juridice cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini web nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!