Cursurile de formare AdaptJust

Centrul de Resurse Juridice, în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și cu susținerea Ministerului Justiției organizează în țară 20 de cursuri de formare ce urmăresc întărirea capacității specialiștilor în domeniile juridic și psihosocial în vederea implementării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului în materia drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale. 

Cursul abordează într-o manieră teoretică și aplicată teme precum executarea hotărârilor CtEDO, adaptări procedurale pentru petiționarii cu dizabilități, forme privative de libertate și viaţă independentă în comunitate, audierea persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale, strângerea probelor, investigația efectivă etc. Se vor urmări și analiza cazuri concrete care vorbesc despre situații reale de încălcare a drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale, participanților, ghidați de formatorii experți revenindu-le sarcina de a găsi soluții în vederea rescrierii proceselor de justiție inechitabile din lumina hotărârilor CtEDO și a Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD), care garantează accesul liber la o justiție egală. 

„Cum poate un om să stea internat 15 ani? Trebuie să existe control și sancțiuni. Nu există previzibilitate. Stai uitat de lume într-un pat și nimeni nu face nimic”a afirmat în urma unei prezentări a unui studiu de caz un participant, avocat, la cursul organizat la Cluj-Napoca în perioada 25-27 Mai 2022.

Pe lângă prezentarea aspectelor ce țin de drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale, sesiunile de formare vin în întâmpinarea unei realități poate mai puțin cunoscute a acestor persoane, aceea privind interacțiunea lor cu sistemul de justiție din România. Datele publicate de autoritățile române ne arată că doar 40% dintre persoanele cu dizabilități știu cum să procedeze sau știu ce drepturi au când doresc să se adreseze sistemului de justiție, iar aceasta în contextul în care prevalența violenței împotriva persoanelor cu dizabilități este de 1.5 mai mare decât împotriva celor fără dizabilități. Mai multe despre nivelul de accesibilizare al sistemului de justiție din România, aici

Degeaba ai drepturi, dacă nu ai acces la ele. Colegi de-ai mei din asociație, persoane cu dizabilități intelectuale, au ajuns în instanțe și știm că există multe bariere în calea accesului la justiție, o știu și cei din sistem. Haideți să vedem, împreună, cum trebuie să comunicăm, cum ne adaptăm ca societate, ca profesioniști, medici sau juriști, să dăm acestor oameni acces la drepturi și demnitate!” – Elisabeta Moldovan, co-președinte Asociația Ceva de Spus, organizație de auto-reprezentanți din Timișoara și vorbitor în cadrul cursurilor de formare

Elisabeta Moldovan, co-președinte Asociația Ceva de Spus și vorbitor în cadrul cursurilor de formare evidențiază aceeași realitate îngrijorătoare, însă din perspectiva unei persoane care a trăit în instituții rezidențiale timp de mult prea mulți ani și care interacționează direct cu persoanele cu dizabilități private de libertate, pe care pe mulți ajunge să îi numească prieteni, militând ca auto-reprezentant pentru drepturile lor la o justiție accesibilă. Pentru aceștia, cursurile de formare vin ca un prim pas în schimbarea unui sistem care alege să le ignore nevoile, dorințele și uneori chiar calitatea umană. 

Nevoia de schimbare este adresată și în deciziile multiple ale Curții Europene a Drepturilor Omului în care statul român a fost condamnat, care vorbesc despre accesul extrem de limitat la justiție a persoanelor cu dizabilități în România, obligând autoritățile să ia măsurile necesare pentru modificarea acestei stări de fapt. Sesiunile de formare organizate în cadrul „AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilități” urmăresc tocmai acest aspect: îmbunătățirea implementării hotărârilor CtEDO în materia respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale prin punerea la dispoziția specialiștilor a unor resurse informaționale, modele și metode de lucru care să faciliteze interacțiunea și modul de raportare. Despre acestea, un participant, avocat afirmă că:

„Mă bucur de această inițiativă și îmi pare rău că am așteptat atât de mult să vedem așa un sistem sau practică implementate în România și care să dea posibilitatea persoanelor cu dizabilități să se facă auzite și să li se facă dreptate în instanțele din România. Dincolo de proceduri, sunt oameni care au drepturi și trebuie să facem orice să apărăm aceste drepturi.”

Timp de 20 de ani, Centrul de Resurse Juridice prin programul Pledoarie pentru Demnitate a monitorizat situația respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale la nivelul centrelor rezidențiale și a spitalelor și secțiilor de psihiatrie, dar și la nivelul proceselor legislative, constatând diversele nereguli, neconcordanțe și dificultăți pe care sistemele din România le întâmpină atunci când interacționează cu aceste persoane. Cursurile de formare adresează tocmai aceste aspecte, încercând să umple golurile unui sistem care ignoră nevoile de adaptare și accesibilizare a persoanelor cu dizabilități în raport cu justiția. 

România este restanțieră la foarte multe capitole în raport cu persoanele cu dizabilități, iar domeniul accesului la justiție este printre cele mai grave dintre cele documentate în ultimii 20 de ani de Centrul de Resurse Juridice în vizitele inopinate în instituțiile sociale și medicale. Această stare de fapt este, din păcate, confirmată și de cele 16 condamnări ale României formulate de judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului pentru încălcarea drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale închise în centre rezidențiale și în spitale de psihiatrie. Ne bucură însă că în acest parteneriat cu Ministerul Public, cu sprijinul specialiștilor juriști din cadrul Ministerului Justiției, avem șansa reală ca, împreună cu practicienii din domeniu, să corectăm și să prevenim în viitor o parte dintre nedreptățile pe care persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale le resimt, în toate domeniile, zi de zi.” – Georgiana Pascu, manager de program, Centrul de Resurse Juridice.

Despre agendă, programul, modalitatea de înscriere și mai multe detalii despre cursurile de formare din țară destinate magistraților, avocaților, psihologilor, asistenților sociali și medicilor psihiatri organizate de CRJ puteți găsi aici.

____________________________

Proiectul este implementat de Centrul de Resurse Juridice în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și beneficiază de un grant în valoare de 1.324.994 € oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului este de a facilita accesul la justiție a persoanelor cu dizabilități intelectuale și/ sau cu probleme de sănătate mintală.

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor. Pentru informaţii oficiale despre Granturile SEE sau Norvegiene, accesaţi www.eeagrants.ro.