Oameni cu dizabilități sechestrați, în miros de fecale și urină, mușcați de plosnițe.

Miercuri, 7 septembrie 2022. Reprezentanți ai Centrului de Resurse Juridice așteaptă în fața porții Centrului pentru persoane adulte cu dizabilități „Armonia”, din județul Ilfov, comuna Afumați. Este încă una dintre vizitele de monitorizare inopinate pe care CRJ le face de 20 de ani în astfel de centre, prima în acest loc. A urmat o doua, în luna noiembrie a aceluiași an.

În timpul acestor vizite de monitorizare, experții Centrului de Resurse Juridice au observat multiple încalcări majore ale drepturilor omului:

  • Privare arbitrară de libertate si sechestrare de persoane. Cel putin o persoana reclamă faptul ca a fost legată;
  • Lipsa tratamentului adecvat și în comunitate asigurat persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale;
  • Lipsa accesului la justiție – cel putin două persoane s-au plâns, în scris, fără a primi răsuns.
  • Condiții improprii de viață, lipsa igienei, ploșnițe și lipsa accesului la produse de îngrijire personală.

Raportul de monitorizare al CRJ poate fi citit aici:

https://www.crj.ro/raport-de-monitorizare-centrul-armonia/

La toate acestea se adaugă și un potențial conflict de interese: atât asistentul social cât și psihologul angajat în centrul „Armonia” erau, totodata, și angajați ai DGASPC Ilfov. Paradoxal, rezidenții care ar fi vrut să ceară ajutor ar fi trebuit să se adreseze, în fapt, acelorași persoane, dar în rolul acestora de reprezentanți ai instituției statului responsabilă de rezolvarea plângerilor si monitorizarea serviciilor oferite rezidenților.

Toate aceste încălcări ale drepturilor persoanelor cu dizabilități pe care Centrul de Resurse Juridice le-a identificat în timpul vizitelor de monitorizare făcute în Centrul pentru persoane adulte cu dizabilități „Armonia”, din județul Ilfov, sunt aduse în atenția publică, acolo unde le este locul, cu sprijinilor jurnaliștilor Ovidiu Vanghele- Centrul de Investigatii Media și Bianca Albu – Buletin de București, într-un nou material de investigație.

CITEȘTE ARTICOLUL ÎN ÎNTREGIME pe paginile Centrului de Investigații Media și Buletin de București.

mai multe persoane adulte stau afara, într-o curte mizerabilă, îmbrăcați sărăcăcios. Toată curtea arata ca o groapă de gunoaie.

Cu ocazia celei de-a doua vizite în centrul rezidențial „Armonia”, în noiembrie 2022, reprezentantii CRJ au solicitat a apelat pentru sprijin la conducerea DGASPC Ilfov dar, din pacate, nu au primit niciun răspuns. Singura persoană care a apărut la “Armonia”, din partea autorității statului, a fost un consilier juridic, seful Serviciului adulți cu dizabiltăți din cadrul DGASPC Ilfov. Răspunsul său cinic la toate cele văzute a fost acesta: „aici nu e nimic grav, pentru acești oameni e mai bine la „Armonia” decât sa doarmă pe stradă.”

Mulți dintre beneficiarii centrului „Armonia” povestesc despre faptul că vor să se mute într-un alt centru, dar nu sunt lăsați ori că au fost aduși acolo fără a fi întrebați ori a avea vreo șansă de a comenta această decizie.

România este obligată, prin ratificarea Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, să asigure servicii de locuire și îngrijire în comunitate pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale.

***

Material elaborat în cadrul proiectului AdaptJust- Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilităţi, implementat de Centrul de Resurse Juridice în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, proiect ce beneficiază de un grant in valoare de 1.324.994 €, oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului Dezvoltare locală. Materialul este pus la dispoziție gratuit, putând fi distribuite doar menționând sursa. Modificarea în orice fel, vânzarea sau folosirea conținutului în scop comercial sunt complet interzise. Conținutul acestuia nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor. Lucram impreuna pentru o Europă încluzivă.