Pași simpli pentru ridicarea interdicției judecătorești


Dacă ai nevoie de ajutor cu formularea și depunerea unei asemenea cereri sau orice nelămuriri în procesul pe care îl implică ridicarea interdicției judecătorești, te rugăm să ne contactezi:
office@crj.ro / (+40) 0728 112 187.

***

Sunt 4 lucruri pe care trebuie să le ştii dacă vrei să depui o CERERE de ridicare a interdicţiei judecătorești:

CINE DEPUNE CEREREA?
Cererea poate fi făcută de cel pus sub interdicție judecătorească, de tutore, de persoane apropiate, de autoritățile publice, precum și de orice altă persoană interesată.

UNDE SE DEPUNE CEREREA?
Cererea de ridicare a interdicției judecătorești se depune la JUDECĂTORIA de la domiciliul sau reședința persoanei puse sub interdicție, în baza unei programări efectuate telefonic și se va da un număr de înregistrare al cererii.
Pentru datele de contact ale fiecărei instanțe se poate accesa următoarea adresă: http://portal.just.ro/SitePages/acasa.aspx

CE CUPRINDE CEREREA?
Cererea va cuprinde în introducere datele de identificare ale persoanei care face cererea și ale persoanei pentru care se solicită ridicarea interdicției și se vor depune copii ale actelor de identitate ale acestor persoane.
În cerere se vor arăta motivele pentru care trebuie ridicată interdicția, cum ar fi neconstituționalitatea acestei măsuri și îmbunătățirea stării de sănătate a persoanei și se va menționa că cererea este formulată în temeiul art. 194 Cod procedură civilă,  raportat la art. 943 Cod procedură civilă și la art. 177 alin. (1) Cod civ.
Vezi modelul de AICI.

CE ALTE DOCUMENTE MAI SUNT NECESARE?
Pentru persoana pusă sub interdicție se vor atașa la cerere dovezi privind starea de sănătate și alte acte din care să reiasă situația ei actuală (spre exemplu certificat de încadrare în grad de handicap, hotărârea de punere sub interdicție, decizia de numire a tutorelui, documente medicale etc.)

CE URMEAZĂ DUPĂ CE AI DEPUS CEREREA?

  • Judecătoria va înregistra dosarul. Pentru a verifica mai ușor documentele, îți recomandăm să completezi și să depui o cerere de acces la “dosarul electronic”. Este important pentru că pe parcursul procesului este posibil să fii nevoit să răspunzi la anumite solicitări din partea autorităților care iau parte în proces.

  • Pe parcursul procesului, judecătorul va dori să te cunoască, așa că verifică poșta pentru a primi citația. Citația este un document simplu care te informează data, ora și locul (adresa, sala) unde trebuie să te prezinți. Asigură-te că ajungi din timp pentru a găsi sala și a trece prin filtrele de securitate. Nu uita să ai asupra ta actul de identitate.

  • Tot în cadrul acestui proces, vei fi contactat / vizitat la domiciliu de un asistent social din cadrul Serviciului Autoritate Tutelară din partea primăriei pentru a realiza o anchetă psihosocială.

  • Procurorul sau un ofițer de poliție vor solicita unui medic psihiatru și unui psiholog să facă o evaluare medicală a stării tale de sănătate mintală. Ți se poate cere să te prezinți la Institutul (Serviciul) de Medicină Legală și, uneori, se poate cere internarea pentru câteva zile într-un spital sau secție de psihiatrie pentru finalizarea evaluării.
    Evaluarea va ajunge la judecător. Dacă ești nemulțumit de concluziile sau felul în care s-a făcut evaluarea, ai dreptul să o contești. Dacă te afli în situația aceasta, fă o contestație cât mai repede, imediat ce ai citit documentul.

  • Judecătorul va fixa termenul pentru judecarea cererii, cu citarea celor implicați – inclusiv a ta şi a procurorului. Judecătorul va face asta după primirea actelor solicitate în faza anterioară (raportul de expertiză psihiatrică, referat de anchetă psihosociale etc.). Judecătorul are obligaţia să te asculte

  • După ce au fost depuse şi admise toate documentele şi după ce judecătorul te-a ascultat şi pe tine, urmează să ia o decizie. Această decizie poate fi de a ridica interdicția sau de a o păstra.
       – Dacă se ridică interdicția, atunci tu îți recapeți toate drepturile iar persoana care ți-a fost tutore nu mai poate decide și semna acte pentru tine.
       – Dacă nu se ridică interdicția, ai la dispoziție 30 de zile de la comunicare pentru a depune APEL la instanța superioară (la Tribunal).

***

Îți reamintim: dacă ai nevoie de ajutor cu formularea și depunerea unei asemenea cereri sau orice nelămuriri în procesul pe care îl implică ridicarea interdicției judecătorești, te rugăm să ne contactezi: office@crj.ro / (+40) 0728 112 187.

***