Actuala clasa politică protejează sclavagismul contemporan

foto © Odeta Catana
foto © Odeta Catana
foto © Odeta Catana

Domnului Călin Popescu Tăriceanu, Președinte al Senatului,

Domnului Dacian Cioloș, Prim ministru

 

Ieri, 20 iulie, organizațiile neguvernamentale  care au susținut candidatura Georgianei Pascu pentru funcția de președinte a Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități au fost înștiințate că doamna Pascu și-a înaintat demisia către instituția care tutelează Consiliul de monitorizare, respectiv Senatul României.

Motivele demisiei au fost detaliate în textul care explică decizia și care au fost comunicate atât președintelui senatului-domnul Călin Popescu-Tăriceanu-și colegilor domniei sale din Senat, cât și nouă, organizațiilor care am semnat scrisori de susținere atunci când doamna Pascu a candidat pentru această poziție.

Din analiza motivației formulate de doamna Pascu este evident faptul că domnia sa decide să se retragă dintr-o funcție în care nu i s-a permis să avanseze nici un pas pentru înființarea Consiliului de monitorizare. Boicotarea aceste instituții – a cărei menire este să deblocheze accesul persoanelor cu dizabilități la viața în societate dar și să oprească abuzurile, exploatarea, traficarea copiilor din centre de plasament, instituții în care numărul de decese a ajuns în ultimii 6 ani la 5000 – este, din punctul nostru de vedere un act de complicitate criminală.

Prin blocarea înființării în fapt a unei instituții a cărei existență a fost acceptată doar pe hârtie, actuala clasă politică acoperă activitatea rețelelor de traficare a persoanelor, protectoare a sclavagismului contemporan. Scrisoarea de demisie a Georgianei Pascu de la conducerea Consiliului de monitorizare detaliază mecanismele prin care a operat această monstruoasă complicitate.

Trebuie să precizăm că acest mecanism este cerut de Convenția pentru drepturile persoanelor cu dizabilităti*, este cerut de cetățeni – peste 13000 semnatari – și a fost votat de parlament. Boicotarea lui reprezintă un afront la adresa tuturor actorilor implicați în înființarea acestui mecanism.

Organizațiile semnatare solicită Senatului României și Guvernului să intervină pentru aplicarea cu celeritate a legii, pentru a stopa crimele din centrele de plasament și pentru a asigura persoanelor cu dizabilități din România un tratament demn, conform cu valorile asumate de România privind protejarea drepturilor fundamentale ale omului.

Concret, cerem ca această instituție să existe în acest an, cu sediu, buget și personal specializat. De asemenea cerem totala transparență a procesului de selectare a personalului.

 

 

semnatari:

Mircea Toma, ActiveWatch
Georgiana Iorgulescu, Director Executiv, Centrul de Resurse Juridice
Moldovan Elisabeta, Asociația ”Ceva de Spus”
Mădălina Turza, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD)
Silvia Maria Tabusca, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER)
Ana Dragu, Centrul de Resurse și Referintă în Autism “Micul Prinț” Bistrița
Mugur Frătila, Președinte Asociația Tonal Sibiu
Andreia Moraru, European Association of Service Providers for Persons with Disabilities (EASPD) și Dizabnet-Rețeaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilităti Adelaide
Silvia Asandi, Director General, Fundația Romanian Angel Appeal
Ovidiu Vanghele, Centrul de Investigații Media
Cerasela Porumb, Director, Pro ACT Suport
Daniel Rucareanu, Presedinte, Asociația Federeii

 

 

*Art 16, alin 3, CDPD: “Pentru a preveni apariția oricăror forme de exploatare, violentă și abuz, Statele Părti se vor asigura că toate facilitătile și programele destinate să servească persoanelor cu dizabilităti sunt eficient monitorizate de autorităti independente”.