Vieți la intersecția dintre etnie, orientare sexuală și identitate de gen

Într-o societate care sancționează diferențele individuale și care atașează cu prea mare ușurință etichete dăunătoare celor care nu se conformează majorității, romii și persoanele LGBTQ adesea navighează diferitele domenii ale vieții cu dificultate. Nu de puține ori sunt aspru judecați sau marginalizați, iar în spațiul public sunt mai degrabă invizibili, mulți dintre ei alegând să nu-și dezvălui identitățile dintr-o încercare de a se proteja. 

Noi credem în puterea poveștilor personale de a învinge prejudecățile, etichetările simpliste și chiar discriminarea. De aceea vă prezentăm poveștile de viață a cinci persoane rome, dintre care patru LGBTQ, din întreaga țară, cu experiențe de viață foarte diferite, cu niveluri de educație și profesii diverse, la fel ca personalitățile lor. Sunt povești despre căutări personale și auto-descoperire, bucurii și victorii personale, despre traume și vindecare, despre greutăți și povești de dragoste. Este vorba de Adina, femeie romă; Dora, persoană romă maghiară non-binară; George, bărbat rom homosexual; Izabella, femeie romă lesbiană și Daniel, bărbat rom homosexual. Poveștile lor sunt prezentate sub forma unor interviuri asupra cărora s-a intervenit minimal, tocmai pentru a rămâne fideli vocilor lor autentice: numele proprii au fost schimbate pentru a proteja identitatea persoanelor intervievate, detaliile care ar duce la identificarea persoanelor intervievate au fost eliminate, iar răspunsurile au fost pe alocuri editate pentru fluiditatea textului.

În limba engleză, le găsiți aici:

Răspunsurile din cadrul acestor interviuri reprezintă exclusiv opiniile persoanelor intervievate, și nu punctul de vedere oficial al Centrului de Resurse Juridice (CRJ) și al partenerilor din acest proiect.

Materialul face parte din proiectul „INTERSECT – Altfel despre discriminare” [1], finanțat de Programul Drepturi, egalitate și cetățenie al Uniunii Europene (2014-2020) și coordonat de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), în parteneriat cu Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația MozaiQ LGBT și Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România (UCTRR).


[1] Mai multe informații despre proiect sunt disponibile la https://www.crj.ro/intersect-altfel-despre-discriminare/