PODCAST, episod 5 – Sprijinul în luarea deciziilor vs Punerea sub interdicție.

Un lucru important este prezența persoanelor cu dizabilități în comunitate, în spațiile publice: transport în comun, pe terase, la plimbare, peste tot.

E foarte important să luptăm pentru drepturile lor și să cerem respectarea lor, dar la fel de important e ca persoanele acestea să fie vizibile.

E singurul mod în care putem schimba mentalitatea societății.

Zoltán Szövérdfi

Cum comunicăm cu persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale? Ce înseamnă limbaj simplificat? Care sunt fricile și speranțele referitoare la noile modificări legislative? Sunt doar câteva întrebări la care răspund persoane cu dizabilități, părinți și reprezentanți ai societății civile.

Află alături de noi ce înseamnă sprijin în luarea deciziilor, cine poate fi persoană de sprijin și ce trebuie să facă întreaga comunitate pentru a contribui activ la reducerea stigmei și la incluziunea persoanelor cu dizabilități în societate.

🎧 Podcast-ul este disponibil și pe canalele noastre de Spotify / Soundcloud / Youtube.

📖 AICI POȚI CITI TRANSCRIPTUL EPISODULUI (format text).

Seria podcast-urilor are ca scop informarea, atât de necesară tuturor actorilor implicați în felul în care arată viețile a sute de mii de persoane cu dizabilități și cum le sunt respectate lor drepturile în România. Pentru podcast-urile anterioare, accesează pagina Podcast.

La 4 luni de la intrarea în vigoare a Legii 140/2022, au fost publicate în Monitorul Oficial al României Metodologia și raportul de evaluare psihologică și medicală.

Descarcă Legea 140/2022 și Ce este asistența la înceierea actelor juridice, în limbaj simplificat, accesibil persoanelor cu dizabilități intelectuale.

Seria este realizată de colaboratorul nostru, Mugur Frățilă, pentru Centrul de Resurse Juridice, în cadrul proiectului ”LIBER SĂ DECID. Tranziția de la tutelă la Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități”, derulat de Centrul de Resurse Juridice cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini web nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!