Guvernul României nu îndeplinește standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane – raport Ambasada SUA 2023

Guvernul României nu îndeplinește în totalitate standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane – așa începe raportul publicat pe site-ul Ambasadei Statelor Unite, privind traficul de persoane în România (2023).

  • Autoritățile au investigat, urmărit penal și condamnat un număr semnificativ mai mic de traficanți. A persistat presupusa complicitate la infracțiuni de trafic de persoane, în special în cazul funcționarilor care exploatau copii aflați în grija unor case sau centre de plasament administrate de guvern. Autoritățile nu au depistat indicatorii de trafic sau nu au identificat în mod proactiv victimele în rândul categoriilor vulnerabile, cum ar fi solicitanții de azil, imigranții, lucratorx sexualx sau copiii din instituțiile administrate de guvern.
  • Guvernul nu a oferit fonduri suficiente ONG-urilor pentru servicii de asistență și protecție, lăsând majoritatea victimelor fără servicii și expunându-le riscului de a fi traficate din nou.
  • Modificările legislative au împiedicat urmărirea penală și au dus la impunitate pentru unii oficiali complici ai infracțiunilor de trafic de persoane.

 

Ce spun statisticile pentru 2022

 

  • 458 de noi cazuri de trafic:

399 de trafic sexual,
37 de trafic prin muncă,
22 forme nespecificate de trafic.

  • 307 de urmăriri penale:

258 pentru trafic sexual
27 pentru trafic de muncă
22 de forme nespecificate de trafic.

 

  • 138 de condamnări:

122 pentru trafic sexual,
16 de trafic de muncă

Dizabilitate și trafic de persoane

Mai multe ONG-uri și instituții media au continuat să își exprime suspiciunea că personalul care lucrează în instituțiile guvernamentale pentru copii și în centrele rezidențiale pentru persoanele cu dizabilități a facilitat traficul de persoane.

Amintim aici investigațiile din județul Ilfov (Sfântul Gabriel cel Viteaz, Centrul Armonia, Casa Cora), dar și comunicatul de presă DIICOT despre persoanele cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale traficate în județul Maramureș.

Adăugire CRJ

ONG-urile au observat că în anumite județe funcționarii DGASPC au acționat drept complici ai traficanților. Inspectoratul General de Poliție și Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție (ANDPDCA) au menținut un mecanism de identificare și de sesizare a cazurilor de trafic de copii în rândul copiilor din instituțiile administrate de guvern. Mecanismul a mandatat inspectoratele de poliție și DGASPC la nivel județean să coopereze și să facă schimb de informații în mod regulat pentru a ajuta la identificarea copiilor vulnerabili din instituțiile administrate de guvern care erau expuși riscului de a fi traficați; în 2022, DGASPC a identificat și a sesizat 15 cazuri potențiale de trafic către poliție, care a demarat investigații în șase dintre aceste cazuri. Pentru a aborda numărul semnificativ de cazuri de abuz sexual asupra copiilor, inclusiv potențiale cazuri de trafic sexual de copii, poliția a menținut o unitate dedicată investigării acestor infracțiuni. ONG-urile au observat că unii judecători nu erau conștienți de această problemă și au manifestat prejudecăți față de victimele care proveneau adesea din grupuri dezavantajate din punct de vedere social.

Complicitatea autorităților. Spețe

  • autoritățile au trimis în judecată șase oficiali complici, inclusiv un primar, pentru presupuse infracțiuni de trafic de persoane în care au fost implicați șase copii victime, dintre care unul avea doar 12 ani.
  • Într-un caz, doi angajați ai DGASPC au obligat patru copii să muncească în agricultură și i-au supus la abuzuri repetate și la condiții de viață periculoase.
  • autoritățile au trimis în judecată doi ofițeri de poliție, care au ignorat un caz de trafic sexual de copii

Respingerea cazurilor. Spețe

  • ianuarie 2023, instanțele de judecată au respins un dosar în care erau implicați cinci membri ai crimei organizate într-un caz de trafic sexual de copii, care datează de 12 ani, în care erau implicate două fete de 14 și 15 ani instituționalizate
  • ianuarie 2023, aceeași instanță a respins un dosar în care erau implicați opt traficanți cunoscuți care, în 2011 și 2012, au exploatat mai multe fete minore în România și Italia.
  • începutul lunii martie 2023, instanțele au respins cazul unui fost șef de poliție care a ajutat un grup de traficanți prin ignorarea plângerilor depuse de victimele traficului de copii.

Raportul este disponibil, în limba engleză, aici.