Investigații media

Materialele afișate în această rubrică sunt scrise şi publicate de jurnaliști de investigaţie. Pot fi articole scrise pe baza informaţiilor documentate în rapoartele de monitorizare ale CRJ sau fără nicio implicare din partea echipei CRJ. Am ales să le publicăm deoarece credem că jurnaliștii reuşesc să atragă atenția guvernanţilor asupra abuzurilor la care sunt supuse persoanele cu dizabilități, instituționalizate sau în risc de instituționalizare. Articolele publicate aici relevă modul în care sunt respectate drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale, mai ales persoanele private de liberate în centre de asistență socială și spitale de psihiatrie.

„Casa Cora”, Voluntari, Ilfov – un centru rezidențial unde echipa de monitori CRJ ajunge în toamna anului trecut. Vizita se realizează cu dificultate. Inițial, reprezentanta firmei House Grandma Anastasia`s S.R.L. a refuzat accesul monitorilor CRJ pe motiv că administratora S.R.L.-ului nu era prezentă și că Direcția de Sănătate Publică – Ilfov nu le permitea accesul vizitatorilor în centru.

O privire mai amplă asupra situației este adusă în atenția publicului larg de jurnaliștii Ovidiu Vanghele și Bianca Albu în cadrul unei investigații media, care poate fi citită pe Centrul de Investigații Media sau Buletin de București.

Spre desosebire de CRJ, cei doi jurnaliști au reușit să documenteze și aspecte care țin de trecutul instituțional al persoanelor cu dizabilități, beneficiari ai serviciilor furnizate de operatorul economic S.C. House Grandma Anastasia’s S.R.L.

Lagărele Cristinei

În dimineața zilei de 5 iulie 2018, un bărbat la vreo 60 de ani intră pe poarta casei din Bulevardul Eroilor 96, Voluntari, și este înregistrat ca beneficiar al centrului pentru persoane dependente care funcționează aici. În prima noapte petrecută aici, bărbatul iese pe balconul de la etajul doi al casei și se aruncă în gol, zdrobindu-se de dalele de piatră din curte.

Despre condițiile inumane și degradante în care locuiesc rezidenții din Centrul Armonia vorbesc Vlad Stoicescu și Ovidiu Vanghele, folosindu-se de informațiile obținute de-a lungul investigației Centrului de Investigații Media, dar și din cadrul Raportului de Monitorizare publicat de Centrul de Resurse Juridice. Episodul trei al podcast-ului „Judecata de Acum” vine cu detalii despre serviciile sociale inexistente, despre lipsa profesioniștilor, a terapiei sau a activităților dedicate rezidenților închiși, dar vizeaeză, de asemenea, și mai multe nereguli și neclarități sesizate.

Podcastul este disponibil la link-ul de mai sus, în intervalul 1:28:00 – 1:45:00, iar investigația integrală poate fi citită AICI.

Rezidenți pe canapele în curtea neîngrijită a centrului, în trening și papuci

Miercuri, 7 septembrie 2022. Reprezentanți ai Centrului de Resurse Juridice așteaptă în fața porții Centrului pentru persoane adulte cu dizabilități „Armonia”, din județul Ilfov, comuna Afumați. Este încă una dintre vizitele de monitorizare inopinate pe care CRJ le face de 20 de ani în astfel de centre, prima în acest loc. A urmat o doua, în luna noiembrie a aceluiași an.

În timpul acestor vizite de monitorizare, experții Centrului de Resurse Juridice au observat multiple încalcări majore ale drepturilor omului:

  • Privare arbitrară de libertate si sechestrare de persoane. Cel putin o persoana reclamă faptul ca a fost legată;
  • Lipsa tratamentului adecvat și în comunitate asigurat persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale;
  • Lipsa accesului la justiție – cel putin două persoane s-au plâns, în scris, fără a primi răsuns.
  • Condiții improprii de viață, lipsa igienei, ploșnițe și lipsa accesului la produse de îngrijire personală
Citește investigația AICI

Toate aceste încălcări ale drepturilor persoanelor cu dizabilități pe care Centrul de Resurse Juridice le-a identificat în timpul vizitelor de monitorizare făcute în Centrul pentru persoane adulte cu dizabilități „Armonia”, din județul Ilfov, comuna Afumați.  sunt aduse în atenția publică, acolo unde le este locul, cu sprijinilor jurnaliștilor Ovidiu Vanghele- Centrul de Investigatii Media și Bianca Albu – Buletin de București, într-un nou material de investigație.

unul dintre beneficiarii centrului, în curte, dezbracat de la brâu în jos , condus spre ambulanța din fața porții.
Salvarea preia un rezident dezbrăcat din curtea centrului

ASCULTĂ AICI- Judecata de acum: https://fb.watch/inpDinONyx/

Jurnaliștii Ovidiu Vanghele (Centrul de investigații media) și Vlad Stoicescu (Dela0.ro) discută în podcastul săptămânal Judecata de Acum despre cum persoanelor adulte cu dizabilități intelectuale și psihosociale rezidente într-un centru privat din județul Ilfov (Voluntari) le este încălcat dreptul la o viață demnă, cu servicii de paliație și de îngrijire adecvate, cu toate că AJPIS a licențiat acest centru.

Podcastul aduce noi nuanțe investigației jurnalistice publicate anterior și pe care o puteți citi la linkul de mai jos.

Material elaborat în cadrul proiectului AdaptJust- Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilităţi, implementat de Centrul de Resurse Juridice în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, proiect ce beneficiază de un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului este de a facilita accesul la justiție a persoanelor cu dizabilități intelectuale și/ sau cu probleme de sănătate mintală.

Expert CRJ, stând de vorbă cu un rezident pe
care îl cunoaște de când era copil

Articolul realizat de Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigații Media) și Bianca Albu (Buletin de București) a urmărit modul în care sunt contractate și gestionate serviciile medicale și sociale iar Centrul de Resurse Juridice s-a aplecat asupra modului în care persoanele cu dizabilități trebuie să beneficieze de servicii în comunitate, acolo unde și cu cine aceste persoane își doresc.

Romania este obligată, prin ratificarea Convenției ONU, să respecte persoanelor cu dizabilități dreptul la viața independentă în comunitate și să prevină instituționalizarea acestora. Comisia Europeana a transmis în nenumărate rânduri guvernului României să oprească investițiile din fonduri europene în instituții de mici și mari dimensiuni.

Citește investigația AICI

Alocarea banilor publici, de către autoritățile locale, pentru înființarea centrelor de îngrijire și asistență, cu maxim 50 locuri, ar trebui de asemenea să nu mai fie o practică acceptată de guvernul României. Și furnizorii privați de servicii sociale, indiferent de statut (S.R.L. sau ONG) au aceleați obligații de a respecta dreptul la viață în comunitate a persoanelor cu dizabilități.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann