Materiale jurnalistice

O serie de colaboratori din media s-au alăturat campaniei noastre de realizare și promovare de materiale care combat și informează despre discursul instigator la ură și drepturile omului, în general.

Proiectul Reconectat a debutat în 2019 cu un podcast în care vorbim despre relații, având ca punct de pornire relația pe care o avem cu corpul nostru. Podcastul Reconectat te lasă să asculți o serie de conversații intime și vulnerabile despre cum a evoluat relația noastră cu corpul din copilărie până la vârsta adultă, cum simțim presiunea standardelor de frumusețe în corp și cum este să trăiești într-un corp care nu se încadrează în așteptările sociale referitoare la greutate, formă, gen sau orientare sexuală. Podcastul e însoțit de articole despre temele abordate în discuțiile cu invitații noștri: The rolurile de gen și imaginea corporală, sănătate mintală cu accent pe tulburările de comportament alimentar, provocările cu care se confruntă psihoterapeuții, fobia și stigmatizarea socială și medicală pe bază de greutate sau forma corpului, sanism (healthism), viața într-un corp cu dizabilitate, îmbătrânire, politici legate de avort, etc. În cei 3 ani de existență proiectul Reconectat a coagulat un colectiv multidisciplinar format din Mara Mărăcinescu – sunetistă, Cristina Petrescu-Ghenea – medic psihiatru și psihoterapeută, Anca Niță – sociolog, Andra Stoian – psiholog clinician, Zeineb Dakhel – medic psihiatru și psihoterapeută, Andreea Hagiu – lucrător pentru tineret.

Materiale informative despre bullying, definiție, statistici, ce poți face dacă ești ținta bullyingului care vizează aspectul fizic, ce poți în calitate de părinte/adult. 

Oana Sandu, jurnalistă. Oana este specializată în violență în familie. Dacă vrei să o urmărești, te poți înscrie la newsletterul ei despre violență în familie și inegalitate de gen. Reporter DOR, a intrat în lumea jurnalismului narativ, după ce a scris un eseu personal despre divorțul părinților ei. A intervievat sute de oameni și a scris despre zidul din Baia Mare, discriminare și identitate romă, cum e să fii părinte de copil cu dizabilitate în România și sistemul de nașteri. Împreună cu Ana Maria Ciobanu a găzduit mame, un podcast despre maternitate.

⇒ Articol După o crimă în familie, ce se întâmplă cu copiii? 

⇒ Emisiune Dincolo de tăcere, Radio România Cultural, Episodul 5  Avem o justiție prietenoasă cu copiii care trăiesc violență acasă?

Ruxandra Gîdei, creator digital. Ruxandra a studiat literatură engleză si română la Universitatea din București, iar în prezent urmează cursurile unui masterat de cercetare în literatură comparată, la Universitatea din Utrecht. Promovează literatura pe internet din primul an de facultate, iar de atunci a format o comunitate de peste 36.000 de cititori pe canalul de YouTube 4fără15.

⇒ Reel Recomandări de cărți care au ca temă sărăcia, scrise de autori români

⇒ Reel Recomandări de cărți despre dizabilitate și neurodiversitate

Vasile, Utopia Balcanica
Vasile a scris câteva mii de articole de satiră ultravirale şi nişte scenarii TV. A participat la diferite proiecte editoriale, civice, comerciale sau pur şi simplu de amorul artei. CV-ul său continuă cu multe alte activități. Le găsiți pe toate și pe Vasile pe blogul său, Utopia Balcanica, despre care spune ca este singurul blog autohton de umor, caricatură, opinie şi lifestyle de care știe.

Simina Popescu, ilustratoare. Simina este o ilustratoare și autoare de bandă desenată din Bucuresti, unde momentan trăiește și desenează. Este pasionată de reprezentarea LGBTQIA+ în media contemporană și de povești despre intimitate și emotii profunde. Simina locuiește cu un motan pe nume Fredi, și lucrează la romanul său grafic de debut, Leap, programat pentru publicație în primavară 2024 sub Roaring Brook, o ramură a editurii Macmillan USA.