PODCAST, episod 4 – Sprijinul în luarea deciziilor vs Punerea sub interdicție.

grafică a unuor persoane ce se țin de mână, în cerc. Textul spune: "PODCAST | EP. 03: Ce înseamnă Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități? psih. clinician Mugur Frățilă în dialog cu persoane cu dizabilități, părinți și ONG-iști

„Oamenii de la putere nu-ți cer acordul. Asta mă deranjează foarte mult. Mai precis, te cred un om bolnav, ei cred că nu poți comunica, că nu poți da răspunsuri. Mă deranjează foarte rău. Dacă un pic te legeni, te cred bolnav. Ei nu știu ce pot să dai din tine. Nu stă nimeni să te asculte. 

Dacă ne vede cineva că ne legănăm, ne iau drept „nebuni”. Când ajungi undeva, auzi „pe nebuna asta nu stau s-o ascult”.

Ana, autoreprezentant, persoană care a locuit zeci de ani într-un centru rezidențial.

Acum, în momentul în care România este în plin proces legislativ, procedural și instituțional de reformare a măsurilor și mecanismelor de protecție a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale prin înlocuirea vechii paradigme, reprezentată de punerea sub interdicție judecătorească și instituirea tutelei, cu mecanisme mai flexibile și care să readucă în prim plan drepturile, identitatea, demnitatea și valoarea ființei umane, indiferent dacă și în ce măsură aceasta este afectată sau nu de o dizabilitate intelectuală sau psihosocială, este important, deci, să aflăm tocmai acum, ce a însemnat punerea sub interdicție judecătorească sau tutela pentru oamenii reali care s-au confruntat cu efectele acestor măsuri. Cum le-au afectat acestea viețile? Ce au simțit? Ce au gândit și făcut ei? Cum au trăit în tot acest timp? Care a fost realitatea nevăzută trăită în spatele cortinei decăderii din drepturi? Căci asta înseamnă punerea sub interdicție judecătorească.

Vom afla împreună, ascultând episodul 4 al seriei podcast-urilor realizate de psihologul Mugur Frățilă pentru Centrul de Resurse Juridice, în cadrul proiectului LIBER SĂ DECID. Tranziția de la tutelă la Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități”.

Seria podcast-urilor are ca scop informarea, atât de necesară tuturor actorilor implicați în felul în care arată viețile a sute de mii de persoane cu dizabilități și cum le sunt respectate lor drepturile în România.

AICI POȚI CITI TRANSCRIPTUL EPISODULUI (format text).

🎧 Episoadele anterioare sunt disponibile pe canalele noastre de Spotify / Soundcloud / Youtube.

La 4 luni de la intrarea în vigoare a Legii 140/2022, au fost publicate în Monitorul Oficial al României Metodologia și raportul de evaluare psihologică și medicală.

Descarcă Legea 140/2022 și Ce este asistența la înceierea actelor juridice, în limbaj simplificat, accesibil persoanelor cu dizabilități intelectuale.

Seria este realizată de colaboratorul nostru, Mugur Frățilă, pentru Centrul de Resurse Juridice, în cadrul proiectului ”LIBER SĂ DECID. Tranziția de la tutelă la Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități”, derulat de Centrul de Resurse Juridice cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini web nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!